Riet van Hees uit Hardinxveld-Giessendam is een actieve 67-jarige. (Foto: Eline Lohman)
Riet van Hees uit Hardinxveld-Giessendam is een actieve 67-jarige. (Foto: Eline Lohman) (Foto: )

'Ik ben een echt verenigingsmens'

Riet van Hees uit Hardinxveld-Giessendam is een actieve 67-jarige. Niet alleen heeft ze een passie voor muziek, ook watersporten vindt zij machtig interessant. Al van jongs af aan was Riet bij de watersportvereniging in Hardinxveld-Giessendam te vinden. Zij heeft altijd gevaren met haar man en trekt er nog steeds op uit wanneer het maar kan. Gelukkig woont Riet in een waterrijke omgeving en heeft ze hier de mogelijkheid voor. Zij vaart met name graag op de Linge. Ook de Biesbosch vindt de Hardinxveldse een prettige omgeving om te varen en hier is ze dan ook geregeld te vinden.

Door Eline Lohman

HARDINXVELD-GIESSENDAM – "Ik ben een echt verenigingsmens," vertelt Riet. Dat heeft zij van huis uit meegekregen. "Mijn ouders hebben zich bij de oprichting van watersportvereniging  'De Snap' in Hardinxveld-Giessendam, in 1967, gelijk opgegeven als lid. Ook zetten zij zich vanaf die tijd in voor de vereniging. Als kinderen zijn wij hierin meegegaan. Het was een heel mooie tijd. We maakten steigers, hielpen mee waar we konden. Er lag ook een ark, die vonden wij natuurlijk heel interessant. Mijn moeder zette koffie voor de mensen en wij timmerden en rommelden erop los."

Die passie voor watersport en boten bleef. "Mijn man heeft van huis uit ook een passie voor boten en heeft eveneens altijd gevaren. Het was dus vanzelfsprekend dat we zelf ook een boot kochten. We hebben altijd gevaren. Inmiddels hebben we geen boot meer, maar een stacaravan en een sloep." 
De interesses van Riet zijn tegenwoordig wat verlegd, hoewel de liefde voor het waterleven is gebleven. "We fietsen graag en reizen wanneer we maar kunnen. Ook met de sloep varen we graag in de regio.  De vraag welke plekken in de regio ik mooi vind om te varen? De Linge vind ik prachtig, net als de Biesbosch. En voorheen voeren we graag in Friesland en België vind ik ook heel geweldig. Intussen hebben we veel van Nederland en België gezien met de boot."

Terwijl Riet over haar passie voor boten praat, komen er allerlei herinneringen naar boven. "Mijn man en ik hebben een keer voor iemand een boot weggebracht naar Zuid-Frankrijk, dat was een geweldige ervaring. Verder hebben we veel gefietst in onder meer Nederland (de 11-stedentocht), Spanje, Portugal, Corfu en Kroatië. In Kroatië gingen we eilandhoppen met de fiets en werden we met een boot afgezet, supermooi waren die vakanties.  Ook weer die passie voor water!"

Riet was lid van de watersportvereniging en droeg de club altijd een warm hart toe. "Ik ben 48 jaar betrokken geweest bij de watersportvereniging en heb in allerlei commissies gezeten. Behalve in het bestuur, want daarin zaten toen of mijn vader of mijn broer en of mijn man al in, dan ik dus niet."

Een andere passie van de Hardinxvelde is muziek. Riet is voorzitter van het Arkels Visserskoor, in januari van dit jaar is ze herkozen voor deze functie. Zij speelt accordeon, een uitstervend muziekinstrument, merkt Riet op. "Muzikanten die op de accordeon spelen, zijn en worden zeer schaars. Niet iedereen vindt het mooie muziek, maar dat houd je altijd. Ik vind het gewoon fijn om lekker bezig te zijn, lichamelijk en geestelijk.  Mijn man zit ook bij het koor als zanger, tevens zit hij in de opbouwploeg. Dus wanneer we ergens optreden, gaan we er samen heen. Hij bouwt op en ik ontvang de koorleden. Muziek is inmiddels ook verweven in ons leven, net als de watersport."

Het Arkels Visserskoor waar Riet deel van uitmaakt, bestaat volgend jaar 25 jaar. Dat wordt gevierd met een voorjaars- en een najaarsfeest. In het voorjaar gaat de groep ergens varen en in het najaar wordt er mogelijk een feestelijke avond gehouden. "We kijken uit naar deze gezellige vooruitzichten  in 2020."
 

Meer berichten