Hans Emmen kreeg in april een Koninklijke Onderscheiding. (Foto: Eline Lohman)
Hans Emmen kreeg in april een Koninklijke Onderscheiding. (Foto: Eline Lohman) (Foto: )

'Ik doe alles met veel passie'

Hans Emmen uit Hardinxveld-Giessendam is een enthousiaste man. Met heel veel passie, zo blijkt wanneer je hem spreekt. Of het nu over zijn geliefde Scouting A15 gaat, waar hij onlangs stopte als voorzitter, of over Team 293 Steamwork Roparun, waarvan hij teamcaptain is. Het hart van Hans ligt bij beide initiatieven. Voor zijn inzet voor de scouting en het team kreeg hij in april van dit jaar een Koninklijke Onderscheiding.  Hans vindt het een eer en een waardering dat hij dit lintje heeft gekregen, ook al was het dan niet 100 procent een verrassing.

Door Eline Lohman

HARDINXVELD-GIESSENDAM – Door omstandigheden wist Hans van tevoren dat hij een lintje zou krijgen, maar dat maakte de verrassing niet minder groot. "Ik wist dat dit het laatste jaar was dat ik voor mijn gevoel een lintje kon krijgen, want ik ben gestopt als voorzitter van de scouting en om een lintje te krijgen moet je actief zijn. Toch was ik zeker verrast, want ik vind het een waardering vanuit anderen. Ik doe alles met veel passie en met mijn hart en dan is het mooi dat anderen deze onderscheiding voor mij aangevraagd hebben. Drie mensen van het Roparun-team hadden een filmpje opgenomen. Dat je dan hoort waarom je volgens die mensen uitblinkt, is heel bijzonder."

Sinds 1980 is Hans al lid van de scouting. Hij zat bijna 30 jaar lang in het bestuur. Eerst als penningmeester, de laatste acht jaar als voorzitter. "Het was tijd voor verjonging. Het bestuur kan nu weer verder bouwen, op hun manier, een eigen manier. Ik sta nu aan de zijlijn als vader. Ik doe even een jaar niets voor de scouting, ik neem wat afstand. Daarna kijk ik weer verder. Mijn hart ligt op de Sluisweg, dat gaat niet veranderen, dus ik zal me zeker wel weer gaan inzetten voor de scouting."

Hans kijkt met een mooi gevoel terug op zijn acht jaar voorzitterschap. "Als voorzitter kun je mensen laten groeien. Dat is ook de scoutinggedachte: mensen krijgen kansen. Het laatste project waar ik aan meegewerkt heb, is dat we zonnepanelen op het dak hebben gelegd. Dat hoort helemaal bij de groene gedachte van de scouting; de binding met de natuur. We willen uitdragen dat het belangrijk is om andere energiebronnen aan te boren, met het oog op de toekomst. Dat willen we kinderen en hun ouders meegeven."

Het andere stokpaardje van de Hardinxvelder is het Roparun-team dat hij opzette. "Negen jaar geleden werd ik geopereerd en zag ik bij de fysiotherapeut een poster van de Roparun hangen. Dat jaar was ik toevallig bij de aankomst in Rotterdam aanwezig. Ik had tranen in mijn ogen. Toen besloot ik een team op te zetten. Binnen een dag had ik op mijn werk 20 mensen verzameld en we werden ingeloot met het team om mee te doen aan de Roparun in 2012."

Wat volgde was een keur aan acties, elk jaar weer. Op één jaar na is het streefbedrag van 25.000 euro altijd gehaald. Hans begon alleen de link met kanker te missen en is toen in contact gekomen met een hospice in Oudewater. Het team diende een aanvraag in, die werd gehonoreerd en het hospice kon er mede dankzij het team komen. Hetzelfde geldt nu voor een hospice in Papendrecht. "Hier zien we letterlijk waar we het voor doen, tijdens een rondleiding. Heel confronterend, maar ook heel mooi."

Voor de volgende editie van de Roparun, in 2020, liggen de plannen al klaar. Het team houdt in ieder geval een zwemmarathon en twee sponsorlopen. Voor de tiende deelname in 2021 wil het team 100.000 euro ophalen. Hans: "Dan gaan we echt een klapper maken!"

Meer berichten