Foto:

Zomer vol zand voor Yorick de Groot

Sliedrecht - Nooit eerder lukte het een Nederlands mannenduo om Europees kampioen beachvolleybal onder de 20 jaar te worden. Tot enkele weken geleden dan, want toen legde Sliedrechter Yorick de Groot samen met Matthew Immers beslag op het goud. In de finale werd Duitsland met 2-0 verpletterd. Na het zilver tijdens de Jeugd Olympische Spelen, driekwart jaar geleden in Argentinië, opnieuw een mooie prestatie. Maar de honger is nog lang niet gestild. Eind augustus wacht het NK Beachvolleybal voor senioren, waaraan ook onder meer Alexander Brouwer & Robert Meeuwsen en Christiaan Varenhorst & Steven van de Velde meedoen. "Ooit hopen wij natuurlijk ook dat niveau te bereiken."

Door Yvonne Vogel

Maar voor de vooruitblik op wat nog komen gaat, kan een terugblik op het behalen van de hoogste podiumplek op het EK onder 20 jaar niet uitblijven. "We hadden vooraf naar elkaar de doelstelling uitgesproken om met niets minder dan goud genoegen te nemen. Matthew en ik voelden ons goed, wisten dat het erin zat. We behoorden tot een van de favorieten. In de poulefase wonnen we vrij eenvoudig van Zweden en Denemarken. Tegen Engeland speelden we vervolgens met wat minder energie. Dat werd direct afgestraft. Misschien dachten we er vooraf iets te makkelijk over, want we hadden al vaker van die jongens gewonnen. Voor de beslissingswedstrijd tegen Tsjechië wisten we dat we weer vol aan de bak moesten, zonder het ons te veroorloven ook maar een moment te verslappen. Dat was de wijze les van het duel met Engeland. De eerste set wonnen we dik, de tweede met 21-19."

Via overwinningen op Frankrijk, Slovenië en Cyprus wachtte in de finale Duitsland. "Die wedstrijd zagen we met vertrouwen tegemoet. Ons basisniveau is zo hoog, dat weersomstandigheden daar geen invloed op hebben. Op de dag van de finale waaide het fors. De Duitse jongens konden daar niet zo goed mee omgaan. Ze gingen steeds hoger passen, waardoor ze de bal minder onder controle hadden. Hun tactiek, hoog springen en hard slaan, ging steeds vaker de mist in. Wij zetten daar sterk spel tegenover. Het duel was in feite al voorbij voordat het goed en wel begon. Wij maakten alles af, hielden de druk er continu op en voelden op een bepaald moment de radeloosheid aan de andere kant van het net met ieder punt toenemen. Toen we tijdens de tweede set bij 14-7 een technische time-out ingingen, kon ik al genieten. Ik wist dat we het nooit meer weg gingen geven. Iedereen die ik sprak na de finale, zei ook: 'Ik heb nog nooit met zo'n relaxed gevoel naar een eindstrijd gekeken.' Dat begrijp ik wel. De ontlading achteraf was ook veel minder dan normaal. Puur omdat we al in het duel wisten dat goud ons nooit meer kon ontgaan."

Na het zilver op de Jeugd Olympische Spelen dus wederom succes voor de Sliedrechter. Hoe groot is de kans dat hij over een paar jaar een van de boegbeelden van het Nederlandse topbeachvolleybal is? "Ik ben net 19 jaar en heb de afgelopen tijd veel progressie geboekt. Met mijn lengte van 1.92 meter leg ik het ruim af tegen bijvoorbeeld Robert Meeuwsen met 2.07 meter en Christiaan Varenhorst van 2.12 meter. Maar met sprongkracht, uithoudingsvermogen, tactiek en doorzettingsvermogen is veel te compenseren. Het zou mooi zijn om ooit bij hun niveau in de buurt te komen. Ik train wel vaker tegen de toppers en eind augustus kom ik ze natuurlijk tegen op het NK senioren. Het voordeel is dat we nu nog niets te verliezen hebben, dus we gaan lekker vrijuit spelen."

Meer berichten