Samen met haar man runt Trix Philippart Imkerij-van-de-baanhoek, aan de Baanhoek in Sliedrecht. (Foto: Eline Lohman)
Samen met haar man runt Trix Philippart Imkerij-van-de-baanhoek, aan de Baanhoek in Sliedrecht. (Foto: Eline Lohman) (Foto: )

'Imkeren is altijd een uitdaging'

Samen met haar man runt Trix Philippart Imkerij-van-de-baanhoek, aan de Baanhoek in Sliedrecht. 20 kasten vol met vele honderdduizenden bijen zijn bij haar in de tuin te vinden. Trix zorgt ervoor dat de bijen goed opgroeien, onder meer door in de gaten te houden of de beestjes gezond blijven en door te kijken of ze wel vriendelijk zijn, zodat zij met goed fatsoen de kasten in kan gaan. Imker zijn is een prachtige hobby, vindt Trix, die veel in de weer is met haar honingbijen. Vanzelfsprekend zorgen de bijen voor honing en als dit genoeg is, kunnen mensen honing kopen bij de imkerij.

Door Eline Lohman

SLIEDRECHT – Toen haar man en zij in Utrecht woonden, konden zij geen bijen houden, maar toen zij eenmaal in Sliedrecht kwamen wonen, betrokken zij een huis met veel groen, vertelt Trix. "Toen zijn we een imkerij gestart. Het begon met een paar kasten en voor je het weet heb e er heel veel. Inmiddels hebben we 20 kasten, waarin 50.000 tot 60.000 bijen per kast zitten. Met name in het voorjaar is het veel werk om de kasten bij te houden. Je moet dan zorgen dat ze niet gaan zwermen, daar moet je maatregelen voor nemen."

Trix is altijd al geïnteresseerd geweest in bijen. "Het begon met interesse voor angelloze bijen. Daar is weinig over bekend. Je kunt ze in Nederland niet houden, daar is het hier te koud voor. Toen ik ging lezen over de honingbij, werd ik steeds enthousiaster. Deze bij is zoveel meer dan mensen vaak over het algemeen denken. Kijk alleen al naar de bijzondere anatomie van een honingbij. En naar het functioneren in de bijenkast – zo bijzonder om te zien hoe de natuur dit regelt."

Als imker zorgt Trix ervoor dat de bijen goed kunnen leven. "Ik geef de bijen genoeg ruimte; in het voorjaar groeien ze. Verder probeer ik de bijen gezond te houden. Momenteel heerst er in heel Europa een bepaalde mijtsoort, een parasiet waardoor een bij en uiteindelijk een heel volk verzwakt kan raken en zelfs dood kan gaan. Die mijt moet je dus goed bestrijden, op bepaalde momenten in het jaar. Het leuke van imker zijn vind ik het hele proces. Datgene wat je allemaal moet doen om de bijen gezond te houden en om te zorgen dat het vriendelijke bijen worden, zodat je rustig in de kast kunt werken zonder gestoken te worden."

Bijen zijn heel belangrijk, volgens Trix. Maar dat zijn alle insecten, vindt zij. De honingbij is haar stokpaardje. "Onze bijen maken honing. Dit jaar is slecht voor de honingopbrengst, door het weer. Het voorjaar was koud en nat. En als het heel droog is, dan geven bomen en planten weinig nectar, waardoor bijen weinig kunnen eten. Dat is dus ook niet goed."

In de nabije toekomst wil de man van Trix gaan kijken of hun imkerij koninginnen kan gaan kweken. "Hij vindt het leuk om iets uit te proberen. Als het een succes is, dan kunnen we de koninginnen aan andere imkers gaan leveren. Als je koninginnen kweekt, dan kun je bepaalde bloedlijnen creëren en dat is interessant. Deze hobby blijft altijd een uitdaging."

Imkerij-van-de-baanhoek vindt het mooi om andere mensen te vertellen over de bijen. Dat doen Trix en haar man bij belangstelling in de imkerij in Sliedrecht zelf, maar haar man leert ook in Hardinxveld-Giessendam en in Gouda mensen over het leven van de bij.

Meer berichten