Aan het eind van iedere zomervakantie wordt sporthal de Wielewaal omgetoverd tot een waar kindervakantiespektakel, de 'Speel-In' genaamd. (Foto: Privé)
Aan het eind van iedere zomervakantie wordt sporthal de Wielewaal omgetoverd tot een waar kindervakantiespektakel, de 'Speel-In' genaamd. (Foto: Privé) (Foto: Privé)

Speel-In is een echte traditie

Aan het eind van iedere zomervakantie wordt sporthal de Wielewaal omgetoverd tot een waar kindervakantiespektakel, de 'Speel-In' genaamd. In en rondom de Wielewaal worden meer dan 35 verschillende hoeken opgezet, waarin kinderen van 6 tot 13 jaar kunnen deelnemen aan allerlei creatieve en gezellige activiteiten. Vijf dagen lang kunnen zij zelfstandig rondlopen en kiezen welke hoeken ze in willen gaan en aan welke activiteiten ze deel willen nemen. Dit jaar vindt de Speel-In plaats van donderdag 22 tot en met woensdag 28 augustus.

Door Eline Lohman

HARDINXVELD-GIESSENDAM - Op maandag 19 augustus begint het team van vrijwilligers met het opbouwen van de Speel-In, vertelt Wesley van Gurp, sportcoach en jeugdwerker bij Servanda, dat medeorganisator van de Speel-In is. "Op woensdagmiddag worden de laatste puntjes op de i gezet zodat we op donderdagochtend open kunnen. Donderdag is de opening van de Speel-In. De deuren van het paradijs worden geopend. Sinds dit jaar maken we ook gebruik van pleinen waarbij we hoeken met hetzelfde thema bij elkaar hebben ondergebracht. Zo hebben we het 'creaplein', het 'beautyplein' en het 'techniekplein'. Vrijdag is de Speel-In hetzelfde als donderdag. Er is deze dag ook een speciale voorstelling 'Circus Petit' voor verstandelijk beperkte kinderen. Maandag is de Speel-In ook hetzelfde. Deze dag is er niks extra's. Dinsdag hebben we als extra de 'wensenshow' waarbij we zoveel mogelijk wensen uit laten komen. De wensenbriefjes krijgen de kinderen bij een weekbandje in de voorverkoop of tijdens de eerste week. Woensdag is een hele speciale dag. Het is de laatste dag voor de kinderen. Op deze dag zijn kinderen van vier en vijf jaar ook welkom, is er een kleedjesmarkt (soort rommelmarkt), mogen medewerkers en kinderen verkleed komen en is er een playbackshow.
Donderdag wordt de Speel-In opgeruimd."

De brede opzet van het evenement is de kracht van de Speel-In, die door 700 tot 1.000 kinderen per dag wordt bezocht. "Het leuke van de Speel-In is dat het een breed evenement is voor kinderen van zes tot dertien jaar waar er voor ieder wat wils is. Sinds vorig jaar laten we op woensdag ook kleuters (vier-vijf jaar) genieten van de Speel-In. De Speel-In duurt een week dus de kinderen kunnen veel activiteiten doen. Dingen die ze graag doen maar ook zeker nieuwe dingen die ze nog niet eerder gedaan hebben. Door de vele sponsors en vrijwilligers kunnen we de entreeprijs laag houden. Het is goed om te zien dat kinderen zelfstandig de Speel-In kunnen bezoeken en zelf kunnen kiezen welke activiteiten ze gaan doen. Vanaf het moment dat de Speel-In open is zie je alleen maar lachende en enthousiaste kinderen. Voor het team een teken dat het harde werk in de voorbereiding niet voor niets is geweest. Het is een leuke afsluiting van de zomervakantie voor zowel kinderen die op vakantie zijn geweest als voor kinderen die niet op vakantie gaan."

Er komt aardig wat kijken bij de voorbereidingen. "Met een groep van vijftien man vergaderen we iedere maand over onder andere de vormgeving van de Speel-In, vergunning en sponsoring. Buiten de vergaderingen om wordt dit door de vijftien vrijwilligers en één beroepskracht verder uitgewerkt. Vanaf de tweede week van januari wordt er iedere dinsdagavond door een wisselende groep vrijwilligers gewerkt om de materialen voor in de hoeken te maken. Ook worden er voorbeelden gemaakt die tijdens de Speel-In door de kinderen als voorbeeld gebruikt kunnen worden."

Wesley van Gurp: "Het is een traditie in Hardinxveld. Kinderen vragen erom. Het is intussen de 41ste keer op rij dat het georganiseerd wordt. Kinderen die vroeger op de Speel-In kwamen zijn nu vrijwilligers. Veel van hen nemen twee weken vakantie op om deze traditie in stand te kunnen houden." Zie www.speelin.nl.
 

Meer berichten