Gerda van Rossum-Visscher uit Hardinxveld-Giessendam is een heel actieve vrijwilliger. (Foto: Eline Lohman)
Gerda van Rossum-Visscher uit Hardinxveld-Giessendam is een heel actieve vrijwilliger. (Foto: Eline Lohman) (Foto: )

'Vrijwilligerswerk nooit losgelaten'

Gerda van Rossum-Visscher uit Hardinxveld-Giessendam is een heel actieve vrijwilliger. Ze zet zich onder meer in voor het Rode Kruis in haar woonplaats en voor de Hervormde Kerk. Voor al haar inspanningen kreeg zij in april van dit jaar een Koninklijke Onderscheiding. Een bijzondere dag, die zij niet snel zal vergeten. Het lintje betekent veel voor Gerda, die niet zonder haar vrijwilligerswerk kan. Het belang van andere mensen helpen, heeft zij van huis uit meegekregen. Haar man is ook betrokken bij het Rode Kruis, zodat Gerda en hij samen op pad kunnen.

Door Eline Lohman

HARDINXVELD-GIESSENDAM - "Het moment dat ik de onderscheiding kreeg, vond ik heel bijzonder. Wat het betekent voor mij? Het is een heel grote waardering voor het feit dat je als vrijwilliger zoveel uren in je werk steekt."

Op haar 15e begon Gerda al met het doen van vrijwilligerswerk. Dat werd langzaamaan steeds meer. Zo zette zij zich in voor de oudervereniging van het Gymnasium Camphusianum in Gorinchem, waar haar dochter en zoon op zaten. Omdat ze vond dat ze bij de school van haar zoon niet kon achterblijven, besloot ze vrijwilliger te worden bij de oudergeleding van de Calvijnschool. Ook was zij mantelzorger voor haar ouders en al heel erg lang – tot op de dag van vandaag - zet Gerda zich in voor de Hervormde Kerk. Momenteel stopt zij veel tijd in haar vrijwilligerswerk voor het Rode Kruis in Hardinxveld-Giessendam. Daar is ze secretaris – dat is Gerda van beroep - en ze verleent hulp bij evenementen en activiteiten. Samen met haar man. "Toen de kinderen nog kleiner waren, deden we nooit tegelijk vrijwilligerswerk, want een van ons wilde dan thuis zijn voor de kinderen. Nu zij groter zijn, gaan mijn man en ik samen op pad. Zo zijn we samen weg en samen thuis."

De hulporganisatie loopt als een rode draad door haar leven, want de vader van Gerda was ook verbonden aan het Rode Kruis.  Ik vind het belangrijk om iets voor een ander te doen. Het is een bewuste keuze. Na de geboorte van mijn kinderen ben ik thuisgebleven; daarnaast wilde ik me blijven inzetten voor anderen. Ik heb het vrijwilligerswerk nooit losgelaten."

Ook niet toen haar kinderen eenmaal van school af waren. "Toen stopte mijn werk bij de ouderverenigingen en besloot ik tien jaar geleden me in te gaan zetten voor het Rode Kruis. Mooi om op die manier andere mensen te kunnen helpen. Als we als vrijwilligers in het veld staan dan kunnen we echt wat betekenen voor iemand. Het is een mooie hobby. Ik hoef niet elke avond op pad, maar af en toe vind ik leuk. Bijvoorbeeld wanneer we het jaarlijkse uitje hebben met mensen die een beperking hebben. Dan zijn we met 100 man. Ik ben daar zo trots op! Je ontlast de ouders er ook mee. Wanneer die mij vertellen dat ze heerlijk een dagje op het terras hebben gezeten om te lunchen, zonder zorgen, dan doet dat me heel veel. Daarom doe ik dus dit vrijwilligerswerk. Je moet het wel zelf willen doen, anders gaat het niet. Wij noemen het bij het Rode Kruis echt een virus: als je eenmaal een Rode Kruiser bent, dan blijf je dat. Velen zitten er al heel lang bij."

Gerda van Rossum-Visscher heeft haar hele leven al in Hardinxveld-Giessendam gewoond en is er geboren en getogen. Als het een kan, wil ze daar blijven wonen. Ook omdat haar kinderen in de buurt wonen.
 

Meer berichten