B&B Spoor1880 is gevestigd in het voorhuis van de woonboerderij van Alie van Lopik-De Jong. (Foto: Eline Lohman)
B&B Spoor1880 is gevestigd in het voorhuis van de woonboerderij van Alie van Lopik-De Jong. (Foto: Eline Lohman) (Foto: )

B&B: 'Ik heb nu al vaste klanten'

B&B Spoor1880 is gevestigd in het voorhuis van de woonboerderij van Alie van Lopik-De Jong, aan de Damstraat in Hardinxveld-Giessendam. Gebouwd in 1880 toen de spoorlijn Dordrecht-Geldermalsen is aangelegd. Deze lijn ontsloot de Alblasserwaard en doet dit nog. Het gaat goed met de bed & breakfast.

Door Eline Lohman

HARDINXVELD-GIESSENDAM – Trots laat Alie haar bed & breakfast zien. De eigen ingang, de slaapkamer, het gezellige zitje ernaast en het terras waar gasten bij mooi weer kunnen ontbijten. "Vorig jaar ben ik de bed & breakfast begonnen," vertelt Alie. "Mijn moeder woonde hiervoor in dit huis. Toen zij overleed, hebben we vervolgens het voorste deel van het huis verhuurd. Daarna stond het een tijdje leeg en werd de ruimte soms gebruikt door familie die uit Zuid-Afrika overkwam. Mijn zoon woonde er ook nog tien jaar lang."

Toen Alie en haar man het huis verbouwden, besloten ze ook het voorste deel mee te nemen in de werkzaamheden. "We dachten: die paar keer per jaar dat onze familieleden er zitten… Eigenlijk is dat zonde van de ruimte. Toen ben ik de bed & breakfast begonnen. Het loopt geweldig! We zijn ook de enige bed & breakfast in het dorp zelf. De kamer is niet elke dag bezet, maar dat zou ik ook niet volhouden. Ik heb nu al vaste klanten. Dat vind ik best bijzonder."

Een van de pluspunten is volgens de gasten de eigen ingang, volgens Alie. "Dat vinden mensen heerlijk. Ze hebben een eigen appartement, helemaal voor zichzelf. Ook vinden ze het fijn dat het hier zo stil is. Het mooie is dat de bed & breakfast aan het Pelgrimspad ligt, dus we krijgen regelmatig wandelaars als gasten, die de route in delen lopen." De naam van de bed & breakfast verwijst naar het spoor, dat vlakbij ligt. "Het huis is gebouwd in het jaar 1880, toen de spoorlijn van Dordrecht naar Geldermalsen aangelegd is. Wij zijn alweer de zevende generatie die hier woont – mijn familie heeft altijd in dit huis gewoond. Mijn familie had eerst een huis op de plek waar de spoorlijn loopt, maar dat huis moest weg. Toen werd dit huis gebouwd. We noemden de oma die hier woonde altijd 'oma spoor'."

Nu het zomer is, weten mensen de bed & breakfast van Alie goed te vinden. "Toeristen, fietsers – ideaal dat ik bij een fietsknooppunt in de buurt zit. Er zijn verder niet heel veel slaapgelegenheden in Hardinxveld-Giessendam. In het begin was het wel spannend hoe de mensen erop zouden reageren, want het is toch afwachten of je wel gasten krijgt en of je het wel goed doet, want ik heb er geen opleiding voor gedaan. Maar het voelt zo goed! Het geeft echt een kick dat het zo goed loopt en dat ik zoveel positieve reviews krijg. Tot nu toe zijn het heel aardige gasten, die alles netjes houden in de kamer." Kijk op de website www.bedandbreakfast.nl voor boekingen voor de bed & breakfast.

Meer berichten