De vereniging houdt op Open Monumentendag een tentoonstelling over schaatsplezier. (Foto: Privé)
De vereniging houdt op Open Monumentendag een tentoonstelling over schaatsplezier. (Foto: Privé) (Foto: Privé)

Expositie over schaatsplezier: oproep voor attributen, foto's en verhalen

De Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam houdt op Open Monumentendag, zaterdag 14 september,  een tentoonstelling over schaatsplezier in Ons Clubgebouw aan de Parallelweg 30. De vereniging doet een oproep om foto's, filmpjes, verhalen en attributen aan te leveren voor de expositie.

Door Eline Lohman

HARDINXVELD-GIESSENDAM – Ons Clubgebouw is het clubgebouw van IJsclubvereniging Hardinxveld-Giessendam met de ijsbaan erachter, vertelt Alie van Lopik - de Jong van de Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam. "Het gebouw staat er al vanaf 1937. OKK, de sportvereniging die dit jaar 100 jaar bestaat, heeft er in de beginjaren met de leden getraind. De scholen hebben er hun sportdagen gehouden, ook hun schaatswedstrijden. In de jaren 50 heb ik er bijvoorbeeld nog in de vijfde klas van de lagere school een schaatsproef afgelegd. Momenteel functioneert het nog steeds in de winter als ijsbaan en als er geen ijs ligt is het clubhuis voor radiozendamateurs, kun je het huren voor een feestje, worden de kranten er 's morgens vroeg gesorteerd, enz."

En nu wordt er dus ook een tentoonstelling gehouden over schaatsplezier. "Het landelijke thema voor de Open Monumentendag is: Plekken van plezier. In dit oude gebouwtje hebben zoveel Hardinxvelders en Giessendammers ijsplezier gehad in de winter als er ijs lag, vandaar dat wij dit onderwerp hebben gekozen voor de expositie."

Er zijn al attributen, maar de vereniging is op zoek naar nog meer items. "Er staan en hangen nog verschillende attributen die aan die koude winters doen herinneren, die we mooi mee kunnen nemen in de tentoonstelling. Maar we duiken natuurlijk ook in ons fotoarchief." Alie doet een oproep namens de vereniging. "We willen een oproep doen om foto's, filmpjes, verhalen, medailles, krantenartikelen e.d. in te leveren voor deze tentoonstelling. En natuurlijk iedereen uitnodigen om die dag een bezoekje aan Ons Clubgebouw te komen brengen. Er zullen winterse drankjes en hapjes zijn en er zal natuurlijk ook schaatsbaan muziek ten gehore gebracht worden. Lekker nostalgisch!"

Mensen die nog oude foto's hebben van het ijsclubterrein aan de Parallelweg en die uit willen lenen aan de Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam voor deze tentoonstelling op Open Monumentendag, kunnen contact hierover opnemen via het e-mailadres info@hv-hardinxveld-giessendam.nl. Wie liever telefonisch contact legt met de vereniging, kan dat doen via het telefoonnummer 0646517622.

De Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam is opgericht in 1978 en telt op dit moment ca.850 leden. De vereniging houdt zich bezig met de bevordering van de belangstelling voor de plaatselijke historie. Daarnaast is de vereniging actief met de beoefening van de plaatselijke geschiedenis. Plaatselijk genealogisch onderzoek legt daarbij een verbinding tussen de historie en de bewoners. Hierbij komen archiefonderzoek en literatuuronderzoek aan de orde. De vereniging realiseert haar doelstellingen door tal van activiteiten.

Meer berichten