Vanwege haar vrijwilligerswerk voor het Rode Kruis afdeling Hardinxveld-Giessendam kreeg Paula Boer in april van dit jaar een Koninklijke Onderscheiding. (Foto: Eline Lohman)
Vanwege haar vrijwilligerswerk voor het Rode Kruis afdeling Hardinxveld-Giessendam kreeg Paula Boer in april van dit jaar een Koninklijke Onderscheiding. (Foto: Eline Lohman) (Foto: )

'Ik heb een echt Rode Kruis-hart'

Vanwege haar vrijwilligerswerk voor het Rode Kruis afdeling Hardinxveld-Giessendam kreeg Paula Boer in april van dit jaar een Koninklijke Onderscheiding. In januari was zij alweer 40 jaar verbonden aan het Rode Kruis. Paula verzorgt er EHBO-lessen voor volwassenen en jongeren en heeft 15 jaar jeugd EHBO gegeven wanneer de Nijmeegse Vierdaagse plaatsvindt, zoals laatst, is zij van de partij bij het evenement om te helpen met blaren prikken. Waarom? Omdat de Hardinxveldse heel veel plezier heeft in het vrijwilligerswerk dat ze al zo lang doet en nog wil blijven doen.

Door Eline Lohman

HARDINXVELD-GIESSENDAM – "Het was een pure verrassing," vertelt Paula over die dag in april toen zij een lintje kreeg. "Ik kreeg het pas in de gaten toen ik mijn familie zag zitten. Ik wist wel dat een andere vrijwilliger van het Rode Kruis, Gerda van Rossum-Visscher, een lintje zou krijgen, maar ik had nooit gedacht dat ze dat voor mij ook zouden doen. Want waarom voor mij? Het was heel onwerkelijk. Er zijn zoveel mensen die goeddoen en ergens veel tijd in stoppen. Maar hoe dan ook heb ik veel plezier in mijn vrijwilligerswerk."

Dat doet Paula al 40 jaar lang. Ze kwam van school, ging werken bij een slagerij en dacht dat een EHBO-diploma wel handig zou zijn voor haar werk. Op de hoek van de straat werd een EHBO-cursus gegeven door het Rode Kruis en algauw begon de Hardinxveldse zich in te zetten voor deze organisatie. "Ik voelde me direct thuis bij het Rode Kruis. De saamhorigheid spreekt me aan. Ik ben echt een mensenmens. En bij deze organisatie ben je natuurlijk met mensen bezig. Als iemand letsel heeft tijdens een evenement, bijvoorbeeld, dan zorg ik er mede voor dat het niet verergert."

Ook de man van Paula gaat mee naar evenementen. Zij vindt het fijn dat hij het reilen en zeilen van het Rode Kruis kent. Zeker ook met het oog op de vakantiereizen die Paula in het verleden maakte. "Ik ging dan mee als begeleider. Ik was zo een hele week weg. Deze reizen zijn speciaal voor mensen die niet zelfstandig op vakantie kunnen. Je helpt met douchen, eten geven, naar bed brengen. In de week waarin ik weg was, nam mijn man vakantie op, zodat hij voor de kinderen kon zorgen. Het was helemaal geweldig om zo'n vakantiereis mee te maken! Tot vier jaar geleden heb ik dit gedaan. Toen werden de huizen, die eigendom waren van het Rode Kruis, helaas verkocht. Ik mis die vakanties wel."

Vandaag de dag verzorgt Paula EHBO-lessen, is ze aanwezig bij evenementen en loopt ze met de collectebus. Zij is er trots op dat ze de jeugd-EHBO heeft opgezet. "Dat is alweer bijna 20 jaar geleden. Ik heb veel kinderen lesgegeven. De eerste jaren werden deze lessen gratis aangeboden. Nu vragen we er een klein bedrag voor. De kinderen die we tegenwoordig lesgeven, die willen écht, dat is natuurlijk het beste. Ze gaan er helemaal voor. Ik neem ook nog steeds examens af. Ik vind het heel belangrijk dat er EHBO-lessen zijn, want er blijft altijd wel wat hangen bij kinderen."

Paula zou niet zonder haar vrijwilligerswerk willen. "Ik vind het fijn om wat te doen voor een ander. Ook het sociale aspect spreekt me aan. Ik heb echt een Rode Kruis-hart! Mijn twee kinderen zijn ook alle twee Rode Kruisers. Mijn zoon heeft zijn vrouw zelfs leren kennen via een EHBO-wedstrijd. We zijn een echt Rode Kruis gezin."

In september beginnen de EHBO-cursussen in Hardinxveld-Giessendam weer. In die maand zijn er ook activiteiten in het dorp waarvoor de vrijwilligers gevraagd zijn. Paula Boer is plaatsvervangend voorzitter van de afdeling in Hardinxveld-Giessendam.

Meer berichten