Daniëlle, Sanne en Leonie. (Foto: Eline Lohman)
Daniëlle, Sanne en Leonie. (Foto: Eline Lohman) (Foto: )

'Dit doe je niet elke zomervakantie'

Een groep van 33 enthousiastelingen van World Servants Giessenburg is net weer terug van een werkvakantie naar Zambia. Drie weken lang bouwden de dames en heren van de actiegroep mee aan een school in het plaatsje Mboboli. Twee klaslokalen en een lerarenwoning werden gebouwd, door onder meer Sanne de Bruyn en Leonie Veldhuis uit Giessenburg en Daniëlle Williams uit Gorinchem. Leonie ging mee als leidster. Voor haar was het de derde keer dat zij voor World Servants op pad ging. Sanne en Daniëlle waren voor de allereerste keer in touw voor de organisatie. Zij vinden het allemaal een ervaring voor het leven.

Door Eline Lohman

GIESSENBURG – Ze zijn net terug en ze zitten vol verhalen over de reis naar Zambia: Leonie, Daniëlle en Sanne. "Het was echt heel gaaf," vertelt Daniëlle. "Ik ben erg blij dat ik dit mee heb mogen maken. Dit doe je niet elke zomervakantie. Het mooie is dat je wat kunt betekenen voor de mensen daar." Daar sluit Sanne zich bij aan. "Het was een hele ervaring om mee te maken hoe ze daar leven en om deel uit te maken van hun cultuur. Die is namelijk heel anders dan de onze. Zo zijn zij bijvoorbeeld heel uitbundig bij kerkdiensten. Die hebben we ook gevolgd. De mensen zijn ook zo dankbaar daar." Voor Leonie was het de derde keer dat zij naar Afrika ging en de tweede keer in Zambia. "Het was weer geweldig. Ik kan daar in Afrika heel goed gedijen. We hebben ons drie weken ondergedompeld in hun leven. Die weken vliegen zo voorbij. De mensen daar hebben niets, maar ze zijn nooit chagrijnig en hebben altijd een glimlach op hun gezicht. Daar kunnen wij in Nederland nog wat van leren. Ik vind het belangrijk om mijn steentje bij te dragen, vandaar dat ik meegegaan ben."

De groep heeft twee klaslokalen en een lerarenwoning gebouwd, samen met de bevolking. Ook werd er een waterpomp geslagen. Een prachtig moment, zegt Sanne. "Wij hoorden dat de pomp die er was, ondiep was en daardoor was er twee maanden per jaar geen water. Nu hebben ze het hele jaar door water. Heel bijzonder dat wij daar aan meegeholpen hebben. Een man zei zelfs: 'door die pomp hebben jullie ons leven gegeven'."

Verder hebben de jongeren – die nog langs kerken in de regio gaan om over hun reis te vertellen - het schoolplein aangepakt en volgden ze een cultuurprogramma, waarbij ze bijvoorbeeld een ziekenhuis bezochten, lessen volgden en mensen thuis bezochten. Leonie is ook teruggeweest naar een eerder project van World Servants. "Elf jaar geleden heb ik daar meegebouwd. Het was indrukwekkend om te zien hoe het nu gaat. De komst van een World Servants groep heeft een grote impact op het leven van de mensen daar. Zo is het leerlingenaantal van die school verdubbeld en de kwaliteit van het onderwijs is verbeterd. Je doet echt wat voor zo'n plek." De dames zijn nog altijd onder de indruk van hun belevenissen in het Afrikaanse land. Daniëlle: "Ik had dit niet willen missen. Wat mij vooral bij zal blijven, is het ziekenhuisbezoek. Ze hebben maar één ambulance en voor grote ingrepen moet er zes uur gereisd worden naar een groter ziekenhuis… Door de reis ben ik positief veranderd. Zo heb ik meer zelfreflectie gekregen. Misschien niet iedere zomervakantie maar we zouden het zo weer doen, want we hebben echt verschil gemaakt. Namens Mboboli danken we iedereen die geholpen heeft."

Op Sanne heeft een huisbezoek veel indruk gemaakt. "Een vrouw zat op de grond, op een kleedje en zag er uitgemergeld uit. Ze was zwanger van haar negende kind. De vrouw was pas 28 jaar. Heel heftig. Maar ook leuke dingen blijven me bij, zoals de safari die we maakten." Zaterdag 14 september is er een reünie in de Rank in Giessenburg, vanaf 19.30 uur.

Meer berichten