(Foto: Stockfoto)
(Foto: Stockfoto)

Weinig drinkers in Hardinxveld en Sliedrecht

Hardinxveld-Giessendam/Sliedrecht - In Hardinxveld-Giessendam wordt weinig overmatig alcohol gedronken. Het dorp staat bovenaan de top 20 van gemeentes met de minste overmatige drinkers in de provincie Zuid-Holland. Landelijk staat Hardinxveld op de derde plek. Dit blijkt uit een onderzoek van Afkickkliniekwijzer.nl.

Het gaat om een landelijk onderzoek naar het alcoholgebruik van de inwoners van heel Nederland op basis van data van de gezondheidsmonitor van het RIVM en het CBS. Dat onderzoek heeft alle gegevens uitgesplitst per gemeente. Wat blijkt? Hardinxveld doet het goed wat betreft alcoholgebruik. Deze gemeente heeft 'slechts' 3 procent overmatige drinkers en staat daarmee landelijk op de derde plaats. In deze top 10 komt ook regio-gemeente Alblasserdam voor, met 4 procent op plaats 5.

Ook worden de provincies met elkaar vergeleken. Gekeken naar de meeste overmatige drinkers per provincie, staat Zuid-Holland op de negende plek.

In Zuid-Holland kennen de gemeentes Nieuwkoop en Noordwijk de meeste overmatige drinkers. Iets meer dan 1 op 8 volwassenen uit deze provincie overschrijdt de maatschappelijke norm meer dan 21 glazen per week (mannen) of 14 glazen per week (vrouwen). Deze gemeentes staan hiermee respectievelijk op de 5e en 6e plaats in de landelijke top-10.
Gemeente Nieuwkoop heeft met 17% het hoogste percentage zware drinkers in de provincie.

De gemeentes Alblasserdam en Hardinxveld-Giessendam kennen beide met 54% een hoog aantal niet- of gematigde drinkers (1 glas of minder per dag) en het aantal overmatige gebruikers van het alcoholhoudende vocht is met respectievelijk 4% en 3% erg laag. Hardinxveld-Giessendam staat landelijk gezien zelfs in de top-5 van gemeentes met het laagste percentage overmatige drinkers.

In de landelijke top 10 van de meeste niet of gematigde drinkers staan vier Zuid-Hollandse gemeentes: Alblasserdam, Hardinxveld-Giessendam, Ridderkerk en Sliedrecht. Tussen 50 en 54% van de volwassen inwoners van deze gemeentes drinkt geen alcohol of maximaal 1 glas per dag.

Definities

Het onderzoek hanteert de volgende definities:

Overmatige drinker: meer dan 21 glazen per week (M), 14 glazen per week (V)
Zware drinker: 1 keer per week 6 of meer glazen (M), 1 keer per week vier of meer glazen (V)
Drinker volgens de richtlijn: geen alcohol of maximaal 1 glas per dag.

Lees het hele onderzoek hier.

Meer berichten