De Sliedrechtse burgemeester Bram van Hemmen nodigt Sliedrechters uit voor een gesprek over vuurwerk. (Foto: Nanda van Heteren)
De Sliedrechtse burgemeester Bram van Hemmen nodigt Sliedrechters uit voor een gesprek over vuurwerk. (Foto: Nanda van Heteren) (Foto: )

Burgemeester wil op 4 september praten over vuurwerkoverlast

Sliedrecht - De Sliedrechtse burgemeester Bram van Hemmen (CDA) wil graag met andere Sliedrechters in gesprek over vuurwerkoverlast. Het doel van het gesprek is niet om klachten te verzamelen, maar om mogelijke oplossingen voor alle inwoners te bespreken. "De problemen van vuurwerkoverlast hebben wij als gemeente Sliedrecht goed in kaart, maar we willen graag in gesprek over wat wij er nou aan kunnen doen om Oud & Nieuw en de maanden ervoor voor zoveel mogelijk mensen acceptabel te maken wat vuurwerk betreft. Daarom wil ik graag met iedereen in gesprek om mogelijke oplossingen te bespreken. Misschien komen we dan op ideeën waar we vooraf niet aan gedacht hadden."

Door Nanda van Heteren

"Oud & Nieuw is van oudsher een feest dat we vieren met vrienden, familie, oliebollen en vuurwerk. Dat is al tientallen jaren een stevige traditie", vindt de burgemeester. "Als burgemeester kijk ik heel tevreden terug op de zeven jaarwisselingen die ik in deze functie heb gevierd. "Toen ik hier kwam, waren problemen met opstootjes en bushokjes die vernield werden, maar dat is allemaal verleden tijd. Toch zie ik nog altijd een beetje op tegen de periode voorafgaand aan de jaarwisseling. Nu weet ik wel dat we oliebollen ook al in september of eerder kunnen kopen, maar officieel mag er toch echt pas op oudejaarsavond 18.00 uur vuurwerk afgestoken worden. Op die avond verloopt het in Sliedrecht allemaal prima, maar in de maanden ervoor is het gewoon te gek en te veel geworden. Dat begint al in september."

"Op sociale media is er al jaren een discussie om daar wat aan te doen en dat doen we ook. Voor het derde achtereenvolgende jaar maken we gebruik van het vuurwerkdetectiesysteem. Daarmee wordt 99 procent van de knallen geregistreerd. In het eerste jaar hebben we een nulmeting gedaan zodat we beleid konden maken voor een effectieve aanpak."

"In het eerste jaar hebben we ook extra handhaving ingezet. Het probleem met het vuurwerkdetectiesysteem is: je kunt met dit systeem alleen meten en niet voorspellen. We hebben dankzij het vuurwerkdetectiesystem twee dingen geconstateerd: het afsteken begint heel vroeg, maanden voor het tijdstip dat officieel mag."

"Ook is het vuurwerk dat afgestoken wordt voor het leeuwendeel van het illegale soort, dat niet te koop is in Nederlandse winkels. Dit vuurwerk heeft een hele grote kracht en is levensgevaarlijk. De politie vergelijkt dit illegale vuurwerk regelmatig met handgranaten als het gaat om de schade die het aan kan richten."

"De afgelopen twee jaar hebben we met het vuurwerkdetectiesysteem het aantal knallen gemeten: In 2017 waren er in totaal 853 knallen, waarvan 329 illegaal. Dat aantal wilden we omlaag brengen. Dat is gelukt als we kijken naar november en de eerste twee weken van december in 2018. Toen hebben we 108 knallen gemeten, waarvan er 46 illegaal waren. Maar de laatste twee weken van het jaar werd er zoveel geknald, dat we zijn uitgekomen op 1560 knallen in 2018, waarvan er 798 illegaal waren. Het illegale vuurwerk is zwaarder en heftiger geworden en dat is te allen tijde verboden. En juist van die zware klappen ondervinden mensen en dieren veel overlast."

"Tegelijkertijd lijkt het instellen van vuurwerkvrije zones niet logisch. Want in feite is heel Sliedrecht al een vuurwerkvrije zone, behalve in de periode tot Oud & Nieuw, omdat vuurwerk afsteken in die periode sowieso al verboden is."

"Maar ik wil ook begrip vragen voor inwoners die vuurwerk als grote passie hebben en zich altijd aan de regels houden. Zij mogen niet de dupe worden van maatregelen die we nemen tegen de overlast in de maanden voor Oud & Nieuw. Daarom wil ik met iedereen in Sliedrecht in gesprek over vuurwerk. Ik wil samen met Sliedrecht op zoek naar mogelijke oplossingen die voor iedereen werken wanneer we allemaal wat meer rekening met elkaar houden."

De bijeenkomst over vuurwerk vindt woensdag 4 september van 19.30 tot 20.30 uur plaats in het gemeentekantoor.

Sliedrechters kunnen zich opgeven met naam, adres, telefoonnummer en emailadres via samenleving@sliedrecht.nl of per post: Team Samenleving, Postbus 16, 3360 AA Sliedrecht.

Bij veel aanmeldingen, komt er later in september een tweede bijeenkomst. Ook wanneer tijdens de avond blijkt dat een uur niet genoeg is, komt er een vervolgbijeenkomst om alsnog iedereen aan het woord te laten en te zorgen dat alle Sliedrechters die oplossingen willen aandragen, hier de gelegenheid voor krijgen.

Meer berichten