Activiteitencentrum De Havik aan de Thorbeckelaan in Sliedrecht is voor Jaap de Groot (73) zeker geen onbekend terrein. (Foto: Eline Lohman)
Activiteitencentrum De Havik aan de Thorbeckelaan in Sliedrecht is voor Jaap de Groot (73) zeker geen onbekend terrein. (Foto: Eline Lohman) (Foto: )

'Nog steeds animo voor activiteiten'

Activiteitencentrum De Havik aan de Thorbeckelaan in Sliedrecht is voor Jaap de Groot (73) zeker geen onbekend terrein. Sterker nog, de Sliedrechter is er zo'n 25 uur per week te vinden. Hij is onder meer aanwezig bij de activiteiten, zorgt voor een goede opstelling in de zaal en zorgt samen met een andere vrijwilliger voor de inkoop van de drank. Jaap is een betrokken man, die het fijn vindt dat het activiteitencentrum een volle agenda heeft wat betreft activiteiten. Om dat allemaal zo te houden, buigt hij zich ook over de financiële kant van Stichting De Havik.

Door Eline Lohman

SLIEDRECHT – Met een trotse blik in zijn ogen laat Jaap de Groot het activiteitencentrum zien. Het gebouw beschikt over twee zalen. De grote zaal op de begane grond wordt gebruikt voor de grotere activiteiten van Activiteitenvereniging De Havik en van Schaakvereniging Sliedrecht, de kleinere bovenzaal is voornamelijk bestemd voor verhuur aan andere verenigingen en instellingen. De tafels en stoelen staan zo opgesteld dat de schaakvereniging er zo kan aanschuiven. Jaap vertelt dat hij ongeveer 25 uur per week aanwezig is in het pand. 

Er zijn dan ook heel wat activiteiten die hier gehouden worden. Ook een aantal vaste: de sjoelclub op maandagmiddag, de bingoclub op dinsdagavond, de kaartclub, klaverjassen en jokeren op woensdagavond en de clubavond van Schaakvereniging Sliedrecht op donderdagavond. Verder repeteert het Badkamerkoor Sliedrecht eens per maand op de vrijdagavond en ook De Vogelvriend is één keer per maand aanwezig in De Havik. Elke tweede woensdag van de maand is er bovendien een rijbewijskeuring en meerder keren per maand houdt de Vereniging van Eigenaren bijeenkomsten en vergaderingen. Eens in de zoveel tijd is er een vergadering van de volkstuinvereniging. Met Kerst is er een viering van het Leger Des Heils, waarbij de ruimte met 100 bezoekers helemaal vol zit.

Het gaat goed met de animo voor de activiteiten in De Havik, zegt Jaap. "Er is zat te doen hier. Vroeger zat er alleen een kaartclubje in het pand. 20 jaar geleden is er een nieuw gebouw gekomen, waarmee we uitgebreid zijn. Er is nog steeds belangstelling voor de activiteiten en dat is mooi om te zien. We zijn vooral blij met de schaakvereniging. Die speelt sinds enkele jaren bij ons. Het is een bloeiende verenging, met ruim 100 leden, waarvan veel jeugd. We zijn er heel blij mee dat zij bij ons komen, want – met alle respect – met alleen een kaartclubje kunnen wij niet draaien. Door de schaakclub hebben we een financieel buffertje om het gebouw open te houden."

Intussen worden er elke dag wel activiteiten gehouden. "Dat betekent ook dat we de zaal iedere dag moeten veranderen qua opstelling. Daar help ik bij. Ook ontferm ik me samen met vrijwilliger Hans Vermeulen over de inkoop van de drank. Hij doet verschillende klussen in en om het gebouw. Zo'n pand moet je namelijk goed bijhouden."

Jaap is alweer 35 jaar lid van de stichting. "Sinds 15 jaar ben ik met vroegpensioen en ben ik hier veel te vinden. Ik ga niet achter de geraniums zitten! Het wordt wel wat zwaar om de tafels en stoelen steeds te verplaatsen. Gelukkig heb ik daar hulp voor. Het leuke van vrijwilligerswerk vind ik dat je met iedereen in contact komt. Ik doe dit dus ook voor de sociale contacten. Bij de rijbewijskeuring zie ik bijvoorbeeld mensen van mijn eigen leeftijd. Ik wil dit vrijwilligerswerk blijven doen, zolang ik het vol kan houden en gezond blijft."

Dit jaar is het gebouw vernieuwd. Het plafond is verlaagd, er is geverfd en er zijn nieuwe gordijnen opgehangen en voor de nabije toekomst staat het aanpakken van de bar nog op het programma, samen met het kopen van nieuwe stoelen. Zie http://haviksliedrecht.nl/.
 

Meer berichten