Gwen naast een van haar tekeningen.
Gwen naast een van haar tekeningen. (Foto: )

Gwen (13) geeft cursus Manga: kleurrijk tekenen op z'n Japans

Sliedrecht - Toen Gwen Vleugel vorig jaar voor het eerst kwam tekenen bij Potlood & Paperassen, zag eigenaresse Astrid Dunning meteen dat ze talent had. De 13-jarige Sliedrechtse legt zich met name toe op anime en manga. Deze Japanse strips en tekenfilms leveren een onuitputtelijke bron aan inspiratie op. Toen een kleurrijk schilderij van Gwen bij andere cursisten zo vaak de reactie 'wat mooi, dat wil ik ook kunnen!' opriep, besloot Astrid in overleg met Gwen vanaf september een manga-workshop aan te bieden in het Creatief Centrum. Laatstgenoemde krijgt de leiding, eerstgenoemde ondersteunt.

Door Yvonne Vogel

De twee mikken ongeveer op een doelgroep van kinderen tussen de 10 en 15 jaar. Astrid: "Tijdens de cursus kunnen we variëren met materialen en mogelijkheden. Verf en canvas, stiften en papier, een creatie op een tasje maken, iets moois maken als activiteit voor een kinderfeestje: het kan allemaal." Gwen gaat proberen anderen iets bij te brengen. "Best een beetje spannend, maar vooral ook heel leuk. Zelf teken ik veel op gevoel. Ik doe iets en er ontstaat iets. Bij het natekenen kies ik meestal voor gezichten. Ik had een keer een boek geleend uit de bibliotheek waar ook veel plaatjes met lichamen instonden, maar een portret van top tot teen trekt mij niet zo. Als je alleen een gezicht tekent, is het eindresultaat sprekender. Vaak begin ik met de makkelijke lijnen en daarna wordt het gedetailleerder."

Astrid heeft zelf een hele andere tekenstijl, veel realistischer. Maar dat betekent niet dat ze Gwen niet kan helpen. "Toen ze hier begon, zijn we bijvoorbeeld aan de slag gegaan met het begrip 'verhoudingen'. Het is een ideale leerling, want ik ken bijna niemand die tips en adviezen zo snel oppikt. Gwen werkt heel zelfstandig. En ze is veelzijdig. Ook met bijvoorbeeld pastel en houtskool kan ze prima uit de voeten. Ze heeft met dat laatste materiaal al eens een prachtige tekening van een appel gemaakt. Toen ik dat werk aan een andere groep liet zien, kon niemand geloven dat het door een meisje van 13 jaar was gemaakt."

Het talent is er dus, en wordt versterkt door elke dag wel even te tekenen. "Op vakantie had ik ook wat grafietpotloden en een gum mee. Meer kon niet, want de auto zat al best vol met bagage. Thuis heb ik meer materialen, en ik kom regelmatig naar Potlood & Paperassen om te tekenen." In de gang van het Creatief Centrum hangt een van haar werken en thuis heeft ze twee tekeningen in A3-lijsten. "Mijn hobby bespaart soms ook geld. Als ik een mooie poster zie die best duur is, teken ik hem na. Op die manier kan ik andere spullen van mijn zakgeld kopen."

Haar klasgenoten delen haar passie voor manga en anime niet. "Op een iemand na dan. Maar verder vindt niemand het boeiend. Dat maakt mij niet uit. Ik heb hier veel plezier in en wil er nog lang mee door. Fairy Tail is een van mijn favoriete series. Daar teken ik veel van na. De kleuren zijn vaak heel fel, dat is typerend voor manga en anime." De nieuwe workshop is vanaf volgende maand weer een mooie toevoeging binnen het aanbod van het Creatief Centrum. Astrid: "We ontplooien steeds meer activiteiten, zowel individueel als met de huurders onderling. Op 24 oktober komt Smikkelen en Bikkelen bijvoorbeeld weer terug. Ik hoop dat we voorlopig in het pand aan de Maaslaan kunnen blijven. De wethouder liet in maart weten dat wij ons de komende anderhalf jaar geen zorgen hoeven te maken. Dat is prettig."

Meer informatie over de lessen manga en anime tekenen? Neem dan contact op met Astrid Dunning via: potloodenpaperassen@gmail.com Op 7 en 21 september staan de eerste twee lessen gepland.

Meer berichten