Na afloop van de vuurwerkbijeenkomst (foto: Nanda van Heteren)
Na afloop van de vuurwerkbijeenkomst (foto: Nanda van Heteren) (Foto: Nanda van Heteren)

Bijeenkomst over vuurwerk

Door: Nanda van Heteren

Burgemeester in gesprek met inwoners

De Sliedrechtse burgemeester Bram van Hemmen (CDA) ging woensdagavond in het Sliedrechtse gemeentekantoor in gesprek met 25 inwoners over het gebruik van vuurwerk de komende periode. Doel van de bijeenkomst was niet om klachten te verzamelen, maar om mogelijke oplossingen voor alle inwoners te bespreken. Van Hemmen blikt terug.

SLIEDRECHT – ,,Het was een hele leuke en constructieve avond, omdat we een discussie op gang hebben kunnen brengen waar de aanwezigen denk ik nog lang over zullen praten in het dorp. Dat is goed, zo komen we met elkaar tot een goed gesprek over het gebruik van vuurwerk en kunnen we Oud & Nieuw een leuk feest voor iedereen maken. Wat je ziet is dat mensen dezelfde ergernis als ik herkennen en je zag oprecht dat zij met mij op zoek gingen naar een mogelijke oplossing. Wat ik wil is een discussie in het dorp over dit onderwerp. Zo kunnen we er samen uitkomen. De opkomst van 25 inwoners is mij niet tegengevallen, ik had gerekend op twintig. De reden voor dit aantal, is dat mensen met een bepaald doel naar de bijeenkomst komen. Om hier samen mee aan de slag te gaan. De mogelijke oplossingen die aangedragen zijn, zijn heel realistisch. Nu moeten wij kijken of deze ook in de praktijk haalbaar en uiteraard ook binnen de wet en regelgeving, want ik blijf natuurlijk wel handelen binnen de kaders van de wet en regelgeving. Een voorbeeld dat is genoemd is een digitale schandpaal maken op een Facebookpagina die de gemeente Sliedrecht beheert. Van zo'n suggestie moet ik dus uitzoeken of dit mag gezien de wet en regelgeving. Het idee erachter, het zichtbaar maken van de mensen die illegaal vuurwerk afsteken, is iets waar we misschien wel wat mee kunnen. Het stimuleert het denken aan onze kant op het gebied van andere dingen waar wij zelf nog niet aan hadden gedacht, dat is wel interessant.

Wat ik trouwens ook een leuk idee vond, was een vuurwerkhond. Dus een hond die ruikt wanneer je vuurwerk op zak hebt. Iets zegt mij dat daar enige dreiging vanuit gaat. De digitale schandpaal en de vuurwerkhond zijn een paar mogelijke oplossingen. Er werd ook gesproken over een e-mail sturen naar de gemeente om de overlast te melden, voorlichtingslessen op het voortgezet onderwijs, een vuurwerkshow, een particuliere vuurwerkshow waarin iedereen zelf zijn eigen vuurwerk meeneemt naar een plek buiten het dorp om daar te gaan staan knallen en er waren nog vele andere ideeën. Ik ben in ieder geval zeer tevreden over de creativiteit van de ideeën. Bij de praktische uitvoerbaarheid zet ik mijn vraagtekens, daarom gaan we nu kijken hoe we het kunnen vormgeven.

De tweede editie van het carbidschieten werd met enthousiasme ontvangen. Dit deden we op 31 december jl. op het parkeerterrein van sport- en leisurecentrum De Lockhorst. Het werd als evenement neergezet zodat men in de woonwijken er geen last van last en carbid is natuurlijk geen illegaal vuurwerk.

Dan nu de vraag hoe wij hiermee verder gaan: wij zijn bezig met een plan van aanpak. Het concept hiervoor is heel ver gevorderd en wij hebben geleerd van de dingen van vorig jaar zodat de pakkans nog groter is dan in 2018. De preventieve werking vullen we aan met zaken die we vanavond gehoord hebben. Het document moet voor 1 oktober klaar zijn. De mogelijke oplossingen van vandaag zorgen dat het concept van het plan van aanpak steviger wordt en dat we optimistisch zijn wat een grotere pakkans betreft dan vorig jaar.

Voor nu kan ik volmondig zeggen dat ik het een hele fijne, goede en nuttige avond heb gevonden. Mensen zeiden dat ze zich serieus genomen voelde en dat klonk oprecht."

Meer berichten