De Sliedrechtse wethouder Ton Spek (CDA) (foto: Nanda van Heteren)
De Sliedrechtse wethouder Ton Spek (CDA) (foto: Nanda van Heteren) (Foto: Nanda van Heteren)

Hondenpoep overlast terugdringen

Door: Nanda van Heteren

Gemeente start campagne en poepzuiger

De gemeente Sliedrecht is in samenwerking met de Koninklijke Hondenbescherming een campagne gestart om de overlast van hondenpoep tegen te gaan. Ook komt er in het dorp een zogenaamde poepzuiger. Hondenpoep op straat is niet alleen een landelijke ergernis, het kan ook schadelijk voor de gezondheid zijn.

SLIEDRECHT – In Sliedrecht zijn zo'n 1.200 honden geregistreerd. Gemiddeld produceert een hond per dag 230 gram aan hondenpoep. Dat betekent dat Sliedrechtse honden per jaar ruim 100.000 kilo aan hondendrollen leggen. Gemeente Sliedrecht: ,,Gelukkig ruimen de meeste baasjes de poep van hun hond gewoon op. Toch blijven er nog te vaak drollen liggen. Dat is vies. Zeker als kinderen, maar ook volwassenen, in een drol trappen en met poep aan hun schoenen thuiskomen."
Honden- en kattenpoep kan ook schadelijk zijn voor de volksgezondheid. Ontlasting van dieren kan spoelwormen bevatten. Wanneer de larven daarvan in het menselijk lichaam terecht komen, kan dat schadelijk zijn, zeker voor kinderen.

De gemeente komt zelf in actie. Zo wordt er binnenkort een hondenpoepzuiger ingezet om de overlast tegen te gaan. Ook krijgen de twee losloopgebieden en de negen uitrengebieden voor honden in het dorp een opknapbeurt. Zo wil de gemeente ervoor zorgen dat hondenbezitters zoveel mogelijk plezier kunnen beleven aan het uitlaten van hun hond.
Met de hondenpoepzuiger wil de gemeente een deel van de ergernis wegnemen. Maar de gemeente doet ook een beroep op alle hondenbezitters in het dorp: Maak er een gewoonte van om een hondenpoepzakje mee te nemen bij het uitlaten van de hond. Hondenpoepzakjes zijn gratis op te halen bij het gemeentekantoor (Industrieweg 11) en bij de gemeentewerf (Lelystraat 111). Tijdens de campagne komen er posters in het dorp te hangen. Ook op sociale media zal de gemeente op verschillende manieren aandacht besteden aan de overlast van hondenpoep. Alle hondenbezitters in Sliedrecht worden per brief geïnformeerd over de campagne.

De Sliedrechtse wethouder Ton Spek (CDA) van wonen, milieu en duurzaamheid, openbare ruimte, verkeer en vervoer, communicatie en burgerparticipatie, recreatie en dienstverlening: ,,Vorig jaar heb ik in de gemeenteraad voor het project poepzuiger extra budget aangevraagd. Daar kwam toen het eeuwige verhaal ter tafel of we de mensen niet lui maken met dit apparaat, ik heb het volgende in de Raadzaal in het Oude Raadhuis belooft: De gemeenteraad is nog steeds kritisch over de hondenpoep die er ligt en dat een poepzuiger lui maakt. Het werk van anderen opknappen doen, doen we niet. Toch zijn er plekken in Sliedrecht waar de hondenpoep die er ligt te erg is en daar moet ook onderhoud gepleegd worden door onze collega's. Door de poepzuiger kunnen we de uitwerpselen van de honden op een hygiënische manier opruimen. Je balanceert als het ware tussen twee kampen en die moet je naar elkaar toe brengen. Je wil dat bewoners hun verantwoordelijkheid nemen en tegelijk moet de gemeente dit probleem deels oplossen. Daarom is de oplossing in twee delen. We hebben een bewustwordingscampange die uit twee delen bestaat. Deel 1 is nu en over een paar weken komt deel 2. De poepzuiger is besteld, maar ik weet nog niet wanneer deze wordt afgeleverd. De poepzuiger is om ergernissen van de inwoners te verminderen en natuurlijk ook de hondenpoep, want op sommige plekken is het heel erg. Het is ook een groot risico voor de gezondheid, dat willen wij verminderen, ook voor onze collega's. Zij moeten hun werk goed kunnen doen. En natuurlijk is het ook gewoon vervelend als je steeds in de hondenpoep trapt. Wij zijn dus lekker bezig met de doelstellingen door de poepzuiger in te gaan zetten en tegelijk mensen erop te attenderen dat dit geen vrijbrief is om de drol van je hond te laten liggen. Voor mij gaat er erom dat we als dorp samen de verantwoordelijkheid nemen om de ergernis af te nemen. Daarbij dus ik dus ook een beroep op de inwoners zelf, voornamelijk de hondenpoepbezitters in dit geval, samen maken we iets moois van dit project!"

Meer berichten