Arja Romeijn uit Hardinxveld-Giessendam ontwikkelde eerder dit jaar het gezelschapsspel 'DOPpie d'r op'. (Foto: Eline Lohman)
Arja Romeijn uit Hardinxveld-Giessendam ontwikkelde eerder dit jaar het gezelschapsspel 'DOPpie d'r op'. (Foto: Eline Lohman) (Foto: )

'Spel is door en voor de doelgroep'

Arja Romeijn uit Hardinxveld-Giessendam ontwikkelde eerder dit jaar het gezelschapsspel 'DOPpie d'r op', speciaal voor mensen met een verstandelijke beperking, dementerende ouderen en jonge kinderen. Het spel werd vervaardigd op De Houtnijverij in Hardinxveld-Giessendam en bij Goed Punt in Gorinchem. Beide zijn werkplaatsen van Syndion waar ook bewoners van Buitenhof, waar het spel gepresenteerd werd, werkzaam zijn. Arja is blij dat zij een spel heeft gemaakt voor de doelgroep, want die had er behoefte aan, meent de Hardinxveldse, die zelf ook een zoon met een verstandelijke beperking heeft.

Door Eline Lohman

HARDINXVELD-GIESSENDAM - De spelers worden bij het spel betrokken bij activiteiten op een boerderij. Het spel kan op verschillende niveaus gespeeld worden. Bijzonder is dat het spel door mensen met een beperking geproduceerd kan worden. Zij lamineren de spelkaarten, naaien de zakjes, tellen de doppen. Het spel  is hun eigen spel. 

Arja: "Als moeder van een zoon met een beperking heb ik het vroeger gemist dat je op een bepaald niveau met al je kinderen een spel kunt spelen.  Als gezin wil je met z'n allen één spel kunnen doen.
Ik zit in de werkgroep Educatie van Natuur- en Landschapsvereniging Den Hâneker.  Deze werkgroep heeft lespakketten met leskisten voor het basisonderwijs gerealiseerd met als afsluiting een boerderijbezoek. Ook is er een lespakket voor het speciaal onderwijs ontwikkeld.  Hierin paste dit heel mooi. Het spel is afgemaakt en getest op de ZML school De Cirkel.  Dit spel kan samen met speelkisten en het bijbehorende filmpje heel mooi dienstdoen als voorbereiding op het bezoek aan de boerderij. Het uittesten maakte me blij. Het doel was bereikt."

Dat idee werd verder gerealiseerd en vormgegeven. Voor Arja op tafel ligt de houten doos met daarop een tekening van een trekker, gelaserd op de werkplaats waar de 35-jarige zoon van Arja werkt: Jan-Piet, die het Syndroom van Down en diabetes type 1 heeft. Het spel bestaat uit plastic doppen, informatieve kaarten met plaatjes die met de boerderij te maken hebben – zoals een kippenhok, rode tractor en een melkstal - en een rode zakdoek waar de nummertjes in zitten die bij de plaatjes horen. Je trekt een nummer uit het zakje, zoekt de omschrijving op en vervolgens het plaatje. Met de 16 speelkaarten en daarop 9 verschillende foto's mag je nadat de kaart vol met dopjes ligt 'hebbes' of 'yes' roepen.

"Zelf vertel ik er ook nog wat bij over het plaatje," zegt Arja. Ze kwam op het idee van DOPpie d'r op toen ze een oud spel met stukjes glas van haar moeder zag. "Ik heb gekeken hoe dat ging en toen ontstond het idee om een dopje op een plaatje te leggen. Er zijn verschillende spelvormen. Ik vind het mooi dat de doelgroep het spel zelf creëert. De doppen zijn gerecycled. Het spel is door en voor de doelgroep! Het geeft aan dat iedereen zijn of haar functie heeft, ondanks een beperking. Als alle lagen van de bevolking met elkaar kunnen optrekken, dan heb je pas een maatschappij die goed is, vind ik. Iedereen moet iets doen op zijn of haar eigen manier.  Zo ontstaat er iets leefbaars."

DOPpie dr'op voldoet goed, volgens de Hardinxveldse. "De reacties zijn heel positief. Ik maak geen winst en dat hoeft ook niet, want het is vrijwilligerswerk. Ik geloof dat op den duur het spel terecht komt waar het nodig is, omdat het voorziet in een behoefte. Nu hebben met name diverse zorginstellingen het spel in huis. Ik hoop dat dit nog uitgebreid wordt naar nog meer mensen. En ik hoop dat ik het spel in de toekomst kan digitaliseren, zodat je het spel in een grote zaal kunt spelen."

Dit initiatief is mogelijk gemaakt met behulp van financiële ondersteuning vanuit De Maatschappelijke Agenda van de gemeente; bij de organisatie Stuwkr8 was hiervoor een bijdrage aangevraagd. De planning is dat er 25 september weer 10 spellen gemaakt zijn. Wie interesse heeft kan vanaf begin oktober reageren naar JP.Doppiedrop@gmail.com onder vermelding van: spel DOPpie dr'op. 

Meer berichten

Nieuws uit Rotterdam

Meer nieuws uit Rotterdam >

Nieuwsoverzicht

Meer berichten
 

Meeste reacties