Koningin Máxima ging in gesprek met patiënten en mantelzorgers.
Koningin Máxima ging in gesprek met patiënten en mantelzorgers. (Foto: )

Koningin Máxima bezoekt Alzheimer Trefpunt in Giessenburg

Giessenburg - Ter ere van het 35-jarig bestaan van Alzheimer Nederland bracht Koningin Máxima dinsdagmiddag 10 september een bezoek aan het Alzheimer Trefpunt in Zalencentrum De Til. Zij werd hartelijk welkom geheten door burgemeester Dirk van Borg van Molenlanden, Gerjoke Wilmink, directeur Alzheimer Nederland en Arie Slob, voorzitter afdeling Drechtsteden en Alblasserwaard Alzheimer Nederland.

Door Ria Scholten

De Koningin arriveerde om 14:00 uur bij het zalencentrum, waar veel mensen hun best deden om een glimp van haar op te vangen. In de zaal werd zij opgewacht door een patiënten en mantelzorgers. Gerjoke Wilmink sprak een welkomstwoord en vertelde het een en ander over Alzheimer Nederland en de Alzheimer Café's en Trefpunten. 

Tweehonderdvijftig ontmoetingsplekken als deze hebben we inmiddels, die samen tweeduizend bijeenkomsten per jaar verzorgen. Dat hadden we vijfendertig jaar geleden niet kunnen bedenken. Dat er behoefte was aan een organisatie als de onze bleek in 1984 toen Koos Postema in zijn programma aandacht besteedde aan dementie. Er kwamen na de uitzending meer dan 20.000 telefoontjes binnen bij Stichting Korrelatie. Naar Canadees voorbeeld is in hetzelfde jaar de Alzheimerstichting, inmiddels Alzheimer Nederland, opgericht."

De Amersfoortse vrijwilliger Henk van Pagée ontving uit handen van de directeur een gouden vergeet-mij-nietje. Henk heeft zelf dementie, maar dat weerhoudt hem er niet van om zich op een bijzondere manier in te zetten voor Alzheimer Nederland.

Na dit officiële moment kreeg prof. dr. Erik Scherder het woord. Zijn verhaal kwam er op neer dat het in de strijd tegen dementie belangrijk is om voldoende te bewegen."

Daarna was het tijd voor de rondetafelgesprekken. Onder leiding van een gespreksleider werden ervaringen uitgewisseld. Koningin Máxima schoof bij drie tafels aan. Zij toonde zich bijzonder geïnteresseerd en meelevend. Bij haar vertrek reageerde de koningin spontaan op de mensen die haar buiten stonden op te wachten.

Meer berichten

Nieuws uit Rotterdam

Meer nieuws uit Rotterdam >

Nieuwsoverzicht

Meer berichten
 

Meeste reacties