Peter van Wijngaarden is vicevoorzitter van de Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam. (Foto: Eline Lohman)
Peter van Wijngaarden is vicevoorzitter van de Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam. (Foto: Eline Lohman) (Foto: )

'Mooi om kennis door te geven'

Peter van Wijngaarden is vicevoorzitter van de Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam. De vereniging heeft een onderkomen aan de Peulenstraat. Peter is met pensioen en is veel in de weer voor de vereniging. Hij heeft een goed netwerk binnen de gemeente, waardoor hij zijn vrijwilligerswerk op een mooie manier kan uitoefenen. De Hardinxvelder zet zich ook op andere manieren in als vrijwilliger en al met al moet hij wanneer hij op vakantie wil, tijd blokken in zijn agenda. Anders wordt Peter teveel in beslag genomen door zijn vrijwilligersfuncties.

Door Eline Lohman

HARDINXVELD-GIESSENDAM – De Historische Vereniging bestaat al 41 jaar. In 1978 is de vereniging opgericht. Twee bestuursleden zitten er al sinds de oprichting bij, vertelt Peter in het onderkomen van de vereniging. "Wij proberen de belangstelling voor geschiedenis levend te houden. Het is allemaal niet spectaculair, maar af en toe popt er iets op dat heel interessant is als het gaat om geschiedenis."

Peter vertelt over het bakkersboek dat een paar jaar geleden uitgebracht is door de vereniging. Een volgende publicatie is een boek over het begrafeniswezen in Hardinxveld-Giessendam. Dit boek komt later dit jaar uit. Volgend jaar is de Historische Vereniging betrokken bij de viering van 75 jaar bevrijding. Ook is zij betrokken bij het Damontbijt, in samenwerking met de Oranjevereniging, evenals bij de expositie in Museum De Koperen Knop over de Merwedegijzelaars. En is het in september weer tijd voor Open Monumentendag, dan doet de Historische Vereniging ook weer mee.

Verder wordt er twee keer per jaar een lezing gehouden. Peter: "Het is belangrijk om in de gemeenschap de vinger aan de pols te houden en het belang van het levend houden van de geschiedenis te onderstrepen. Waarom dit laatste zo belangrijk is? Omdat je leert van het verleden. Als je het niet weet, kun je er niet van leren."

Peter werkte sinds zijn 29e beroepsmatig in de geschiedeniswereld en is sedert mei 2011 met pensioen. Anderhalf jaar geleden kwam hij bij de Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam terecht. "Tot 2014 had ik door onder meer mijn kerkenraadswerk, het voorzitterschap van logeerhuis De Ark en mijn werk bij de Dijksynagoge geen tijd voor ander vrijwilligerswerk. Eind 2015 kreeg ik een burn-out en toen ik daarvan herstelde begon het langzamerhand weer een beetje te kriebelen. Toen mij gevraagd werd om bij de vereniging te komen, ook omdat ze een enorm tekort hadden – en nog steeds hebben – aan bestuursleden, besloot ik het te doen. Ik heb nog altijd het idee dat ik dat pensioen moet verdienen, dat ik er wat voor moet doen. Ik moest er wel even over nadenken, want ik doe nog meer vrijwilligerswerk. Mijn vrouw en ik moeten echt vakantieweken blokken in onze agenda's anders komt het er niet van. Maar ik vind het leuk om vrijwilligerswerk te doen. Zeker bij deze vereniging, want al weet ik aardig wat van de plaatselijke geschiedenis, iedere dag leer ik weer bij. Mooi om die kennis door te geven en te delen. Ik zou graag nog eens wat willen schrijven over de geschiedenis van de kerken in Hardinxveld-Giessendam over de jaren 1957-2018, maar dat is gigantisch veel werk en ik weet niet of ik er ooit nog aan toe kom". 

Het bestuur van de Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam, dat haar depot bij Museum De Koperen Knop heeft, kan nog bestuursleden gebruiken. Zo wordt er nog een voorzitter gezocht, een penningmeester en een 'gewoon' bestuurslid. Ook nieuwe vrijwilligers zijn welkom. Informatie via info@hvhg.nl. 


 

Meer berichten