Al 39 jaar zit Rob Emmen uit Hardinxveld-Giessendam bij de scouting in zijn woonplaats, Scouting A15. (Foto: Eline Lohman)
Al 39 jaar zit Rob Emmen uit Hardinxveld-Giessendam bij de scouting in zijn woonplaats, Scouting A15. (Foto: Eline Lohman) (Foto: )

'Je sluit echt vriendschappen'

Al 39 jaar zit Rob Emmen uit Hardinxveld-Giessendam bij de scouting in zijn woonplaats, Scouting A15. Hij vindt het mooi om kennis over te dragen aan de jeugd en merkt dat kinderen de scouting niet alleen leuk vinden, maar ook leerzaam. Zo leren zij samenwerken, knopen maken, kamperen en zelf initiatief nemen. Plus, niet te vergeten, leren om verantwoordelijk te zijn ergens voor. Rob vindt het mooi om te zien dat alle speltakken goed gevuld zijn bij Scouting A15. De leden hebben volgens hem een goede band onderling.

Door Eline Lohman

HARDINXVELD-GIESSENDAM – Rob Emmen woonde toen hij jong was in Sliedrecht, waar geen scouting was, dus week hij uit naar Hardinxveld-Giessendam om daar naar de scouting toe te gaan. "Ik wilde graag buiten bezig zij en mijn ouders hadden vroeger ook bij de scouting gezeten. Dus ging ik naar Hardinxveld-Giessendam. Eerst zat de club op de Sluisweg, toen er nog twee verenigingen waren: De Lutine en De Zilvermeeuwen. In 1997 kwam er een fusie en werd het Scouting A15. Iedereen had er gelijke kansen."

Momenteel bestaat 60 procent van de leden uit jongens en 40 procent uit meiden. "Daar zijn we blij mee. We hebben goedgevulde speeltakken en kunnen zeggen dat we een groeiende vereniging zijn. We zitten op ruim 200 leden, dat is heel mooi. We hebben zelfs periodes gehad waarin we een ledenstop hadden. Momenteel niet. Veel mensen zitten er al lang bij en er zijn ook veel leiders die al een hele tijd leiding geven aan groepen. Er is een goede band onderling en daardoor is er een grote saamhorigheid. Die goede band straal je dan uit op je leden." 

Scouting A15 heeft verschillende speltakken. De tak Bevers bestaat uit jongens en meiden van 5 tot 7 jaar. De tak Welpen is voor jongens van 7 tot 11, de Shanti's voor meiden van 7 tot 11, de Blauwe Vogels is voor mensen met een beperking, de Verkenners voor jongens van 11 tot 14 en de Meidenscouts is voor meiden van 11 tot 14. Dan is er ook nog de Explorers, voor jongens en meiden van 15 tot 17. Ben je volwassen, dan kun je bij de tak Stam gaan. Bij die laatste groep zitten dames en heren van allerlei leeftijden.

De scouting is heel divers, vertelt Rob. "Het mooie is dat je op een leuke manier dingen leert. Het gaat van spelenderwijs naar zelf initiatief nemen. Persoonlijk vind ik het geweldig om kennis over te dragen op jeugdleden. Vlotten bouwen, EHBO, kaart & kompas, brandweerinsigne, leren fotograferen, samenwerken, spellen doen – je leert van alles bij de scouting. Er zijn kinderen die niet zo houden van strijden en die passen heel goed binnen de scouting. Je leert om verantwoordelijk te zijn, maar je leert bijvoorbeeld ook koken. Met name in de zomer zijn we veel buiten met de leden. Op het eigen terrein, maar ook wel eens daarbuiten. Af en toe hebben we overnachtingen of gaan we in het buitenland op kamp. Zo zijn we al eens naar Denemarken en naar Zwitserland geweest. Als je eenmaal scout bent, kom je elkaar tegen over de hele wereld. Dat zie je aan de kenmerkende das, of je voelt het gewoon aan. Je sluit echt bijzondere vriendschappen bij de scouting."

Maar is de scouting niet nog steeds nogal stoffig? Rob: "Bij de volwassenen misschien soms nog wel, maar bij de jongerengroepen is er veel veranderd ten opzichte van vroeger. Veel mensen noemen ons nog altijd padvinders, maar dat zijn we niet. We geven jongeren gewoon een fijne tijd."

In het weekend van 20 oktober vindt Jota-Joti (Jamboree on the air/Jamboree on the internet) plaats bij de Scouting A15 aan de Sliet 2 in Hardinxveld-Giessendam. Dan gaan de leden met communicatiemiddelen contact leggen met zendamateurs over de hele wereld.
 

Meer berichten