Jaap de Jager uit Hardinxveld-Giessendam, maakt deel uit van Roparun Team 293 Steamwork uit Sliedrecht. (Foto: Eline Lohman)
Jaap de Jager uit Hardinxveld-Giessendam, maakt deel uit van Roparun Team 293 Steamwork uit Sliedrecht. (Foto: Eline Lohman) (Foto: )

'Ik zei gelijk: volgend jaar weer'

Jaap de Jager uit Hardinxveld-Giessendam, maakt deel uit van Roparun Team 293 Steamwork uit Sliedrecht. Hij is fietser bij het team. Om als fietser mee te doen aan de Roparun, die in 2020 plaatsvindt van 30 mei tot en met 1 juni, heb je wel doorzettingsvermogen nodig, volgens Jaap. Want je rijdt ook middenin de nacht door en dat is niet altijd een pretje, zo in het donker. Maar Jaap doet het met liefde, want hij zet zich graag in voor een ander. De doorkomsten in dorpjes in Frankrijk en het onthaal bij de finish in Rotterdam vindt hij ervaringen om nooit te vergeten.

Door Eline Lohman

HARDINXVELD-GIESSENDAM – Jaap raakte 'besmet met het virus', zoals hij het zelf verwoordt, toen hij teamcaptain Hans Emmen leerde kennen. "Het team kwam een fietser tekort. Zelf fietste ik alleen maar naar de bakker bij wijze van spreken, dat was mijn ervaring. Maar toch besloot ik mee te doen. Je kunt hooguit een zere kont hebben van het fietsen. Dat was zes jaar geleden."

Dat eerste jaar stapte Jaap last-minute in en liet 'alles maar over zich heen komen'. "Het was een heel bijzondere ervaring. Je fietst door het Franse landschap, als begeleider van de lopers. Je hebt daar geen fiets- en voetpaden voor de deelnemers, dus die begeleiding is heel belangrijk, voor de veiligheid van de lopers. Soms sta je bijna stil omdat je bij de loper in de buurt moet blijven. Je komt door pittoreske dorpjes – hele dorpen lopen uit om naar de Roparun te ijken. Overal zijn doorkomsten. Op het laatste stuk word je door het publiek gedragen en dan gaat het vrij gemakkelijk. In 48 uur ben je terug in Rotterdam."

Het ging Jaap best gemakkelijk af, blikt hij terug. "Je moet doorzettingsvermogen hebben. Met name in de nacht, wanneer je bijna niets ziet. Die 48 uur gaan heel snel. Onderweg ben je bezig met de sportieve prestatie en de emotionele kant komt bij het zien van kankerpatiënten, zoals bij de Daniël den Hoed. Ik zei gelijk die eerste keer: 'volgend jaar weer'."

Inmiddels heeft de Hardinxvelder zes keer meegedaan aan de Roparun. Het team gaat volgend jaar voor de negende keer. "Het jaar erna bestaat het team tien jaar. Dan willen we 100.000 euro ophalen. Sinds het tweede jaar doe ik mee aan allerlei acties om geld op te halen. Er is best geld op te halen, maar je moet creatief zijn. Zo houden veel mensen een oliebollenverkoop en dat is uiteraard prima, maar wij kijken wat verder. Je kunt ook niet ieder jaar bij je familie om geld vragen. Zo houden we bijvoorbeeld grote acties als sponsorlopen op scholen. De kinderen doen wat voor de samenleving en wij halen een serieus bedrag op. Je haalt dan zo 8.000, 9.000 euro per keer op en dat tikt lekker aan."

Zelf heeft Jaap een paar keer een theatershow in Theater De Willem georganiseerd voor hun goede doel. "Daar hebben we ook mooie bedragen mee opgehaald. In maart 2020 gaan we een theater-diner-show doen met de illusionisten Rob en Emiel, in restaurant Kampanje in Hardinxveld-Giessendam, inclusief een veiling. Zo spreken we weer een andere doelgroep aan. We blijven actief." Op de pedalen net zo goed, want in de zomermaanden trekt Jaap er geregeld op uit om te oefenen voor het fietsen. "Maar het gaat vooral om uithoudingsvermogen. Als de wil er maar is, dan lukt het wel."

De Roparun is een estafetteloop van ongeveer 520 kilometer van Parijs en Bremen naar Rotterdam waarbij mensen, in teamverband, een sportieve prestatie leveren om op die manier geld op te halen voor mensen met kanker. Een team bestaat uit lopers, fietsers, cateraars en fysiotherapeuten. Zie www.team293-steamwork.nl.
 

Meer berichten