Wijnie Verheij uit Hardinxveld-Giessendam heeft een grote passie voor schilderen. (Foto: Eline Lohman)
Wijnie Verheij uit Hardinxveld-Giessendam heeft een grote passie voor schilderen. (Foto: Eline Lohman) (Foto: )

'Ik móét gewoon schilderen'

Wijnie Verheij uit Hardinxveld-Giessendam heeft een grote passie voor schilderen. Voor haar gevoel móét zij gewoon schilderen. Met een paletmes in plaats van een verfkwast, want hiermee kan ze de voor haar zo geliefde impressionistische stijl heel goed weergeven. Wijnie geeft ook schilderles in haar atelier op de zolder van haar huis. Ze had nooit verwacht dat het lesgeven haar zo goed af zou gaan, maar ze kan er helemaal haar ei in kwijt. Eerder dit jaar deed Wijnie mee aan een Rembrandt-project van het Rijksmuseum, waar haar schilderij twee maanden lang te zien was, tot grote vreugde van de Hardinxveldse.

Door Eline Lohman

HARDINXVELD-GIESSENDAM – De schilderijen van Wijnie zijn heel divers, zo wordt al direct duidelijk in haar woonkamer. Er hangt het welbekende Rembrandt-portret van het project, maar ze laat ook bloemen zien die van dichtbij soort van vlekjes uitbeelden, maar van verder weg toch onmiskenbaar bloemen zijn. De impressionistisch schilderijen zijn allemaal met acrylverf geschilderd, want dat doet Wijnie graag, vertelt zij. "Dat werkt voor mij heel prettig, want ik werk snel. Gebruik je bijvoorbeeld olieverf, dan moet je lang wachten voor het droog is. En dat geduld heb ik niet."

Wijnie schildert inmiddels al 20 jaar. Het was geen onbekend terrein, want zij tekende al veel en schilderde voorheen ook al wel. Maar toen zij een keer een aquarelcursus volgde, had het schildervirus haar te pakken. Ze stapte wel al snel over naar acryl. "Ik vond het gelijk heel leuk en het schilderen ging me goed af. Ik wilde me daar in ontwikkelen. Dat laatste wil ik nog steeds. Bijvoorbeeld door het leren van andere technieken. Zo verleg ik mijn grenzen. Ik heb echt behoefte aan schilderen, ik moet het gewoon doen. Dat doe ik in mijn eigen atelier op zolder. Niet de hele dag hoor – een paar uur vind ik mooi. Dan zet ik een muziekje op en ben ik helemaal in mijn element. Mijn man en ik overwegen wel eens om naar een appartement te verhuizen, maar eigenlijk wil ik dat niet, want daar heb ik vast niet zoveel ruimte om te schilderen… Het is echt mijn passie."

Dit jaar maakte Wijnie iets mee dat zij niet snel zal vergeten. Het Rijksmuseum schreef een wedstrijd uit vanwege de 350e geboortedag van Rembrandt. De opdracht: maak een portret van hem. "Ik had er geen moment aan gedacht om mee te doen, maar mijn dochter zei dat ik dat wel moest doen, dat ik mezelf onderschatte. In een uur tijd had ik de juiste verhoudingen voor het portret al gevonden; ik heb met veel plezier aan dit schilderij gewerkt. En het werd uitgekozen! Uit 8400 inzendingen, uit 91 landen; daaruit zijn er 575 geselecteerd. Ik ben mijn werk zelf gaan brengen naar het museum, waar het deze zomer twee maanden gehangen heeft. Dat was echt een feestje. Ik ben van mezelf best bescheiden over mijn schilderwerk, maar hier was ik toch wel heel trots op. Ik exposeer niet vaak, maar in januari 2020 zullen werken van mijn hand in verzorgingshuis Salem in Ridderkerk te zien zijn."

Wijnie geeft ook schilderlessen in haar atelier, op kleine schaal. Daar haalt zij veel voldoening uit. "Ik had nooit gedacht dat het lesgeven me zo goed zou afgaan. Ik vind het erg leuk om te doen. Mensen die nooit iets hebben gedaan op schildergebied, zie ik zichzelf ontwikkelen. Van niets breng je iemand naar iets. Het is een verrijking om schilderlessen te mogen geven."

Het Rembrandt-portret van Wijnie Verheij is momenteel te zien bij de Eye Wish winkel in Hardinxveld-Giessendam. De eigenaar van de zaak vond het zo leuk dat Wijnie Rembrandt een bril gegeven heeft, dat hij haar werk graag wilde tentoonstellen.

Meer berichten