Jelle den Butter (31) uit Hardinxveld-Giessendam is sinds twee jaar voorzitter van Scouting A15. (Foto: Eline Lohman)
Jelle den Butter (31) uit Hardinxveld-Giessendam is sinds twee jaar voorzitter van Scouting A15. (Foto: Eline Lohman) (Foto: )

'Boeiend om jeugd te zien groeien'

Jelle den Butter (31) uit Hardinxveld-Giessendam is sinds twee jaar voorzitter van Scouting A15, dat aan de Sliet 2 in zijn woonplaats zit. Voor die functie brengt hij vooral veel ervaring mee, want Jelle zit al sinds zijn zesde bij de scouting. Hij doorliep alle speltakken, werd leider en twee jaar geleden betrad hij het bestuur. De omgang met de jeugd vindt hij geweldig. Alleen al omdat hij de jongeren ziet groeien in hun ontwikkeling. Het gaat goed met Scouting A15, maar om dat zo te houden, vindt Jelle dat de vereniging mee moet gaan met haar tijd.

Door Eline Lohman

HARDINXVELD-GIESSENDAM – De ouders van Jelle waren volgens hem 'niet heel erg van de sporten', maar vonden het wel belangrijk dat hun zoon een vrijetijdsbesteding zou vinden met andere kinderen. Toen Jelle een keer met vriendjes uit de buurt meeging naar de scouting, sprak de vereniging hem gelijk aan, vertelt Jelle in het clubgebouw. "Ik was vroeger niet erg competitief en dan is de scouting een goede keuze, aangezien competitie met elkaar niet op de eerste plek staat. Maar juist buiten zijn en leuke dingen doen met elkaar, waarbij er niet perse winnaars of verliezers zijn. Ik had het er enorm naar mijn zin en kon goed mijn draai vinden."

Jelle begon bij de Bevers, stroomde door naar de Welpen en Verkenners en uiteindelijk de Explorers, voor 18 jaar en ouder. Inmiddels is hij voorzitter van Scouting A15, nadat hij van zijn 18e tot zijn 29e teamleider was van de meidenscouts. "De jeugd spreekt me enorm aan, altijd al. Het is heel boeiend om de jeugd te zien groeien. De meidengroep is binnen de scouting de meest uitdagende groep om te leiden, omdat ze vroeg in de puberteit komen, een eigen plan trekken en een sterke wil en mening hebben. Maar dat vond ik juist heel interessant. Ik krijg er energie van om te zien hoe die groep zich ontwikkelt."

Ook het voorzitterschap vindt de Hardinxvelder uitdagend, op een andere manier. "Ik ondersteun als voorzitter de leidingteams. Ik doe dat vooral om onze jeugdvereniging verder te brengen. Het is heel leuk om dit samen met het bestuur te doen. De leden zijn mijn vrienden. Ik ben het eerste aanspreekpunt, maar we doen het samen. Er liggen voldoende uitdagingen. Bijvoorbeeld als het gaat om het beleid, qua vrijwilligers en hoe je verbinding houdt onderling in de groep. Toen ik stopte als leider van de meidenscouts, was het voor mij een vanzelfsprekendheid om actief te blijven bij de scouting. Ik vind het belangrijk om te blijven vernieuwen en mee te gaan met onze tijd. De wensen en behoeften van de jeugd zijn veranderd. Zo zijn mobieltjes en sociale media heel belangrijk tegenwoordig en daar zijn we ons van bewust, van die veranderde interesses. Tegelijkertijd blijven natuur en actief bezig zijn gelukkig trekken. Daar proberen we een mooie combinatie in te vinden."

In juli 2020 hoopt een afvaardiging van Scouting A15 naar de Nationale Jamboree in Zeewolde te gaan. De leden zijn dan ruim een week op kamp. Scouting A15 geeft hier voorlichtingsavonden over. In 2023 viert de vereniging haar 75-jarig jubileum.

Meer berichten