Elize Vlot. (Foto: Privé)
Elize Vlot. (Foto: Privé) (Foto: Privé)

Al veel animo voor Korenfestival aan de Merwede

Het duurt nog even doordat het Korenfestival aan de Merwede in Sliedrecht plaatsvindt  - in september 2020 - maar de animo van koren is nu al zo groot, dat er een wachtlijst is.

Door Eline Lohman

SLIEDRECHT – Op 26 september 2020 is het zover: dan wordt de vijfde editie van het Korenfestival gehouden. Met de animo zit het nu al goed, kan de organisatie zeggen. Elize Vlot: "Op dit moment zijn er 40 koren en groepen die hebben toegezegd dat ze zullen deelnemen aan de vijfde editie van het Korenfestival. Met opnieuw een grote variëteit, grote koren, kleinere groepen, pop- en gospelkoren, voor elk wat wils. De belangstelling is elk jaar weer groot, koren zoeken op internet naar festivals en kunnen dan ook bij het Korenfestival aan de Merwede uitkomen. We starten  anderhalf jaar voor het festival met de inschrijving. In eerste instantie schrijven we de koren uit Sliedrecht en naaste omgeving aan. Dit omdat we  subsidie ontvangen van de gemeente Sliedrecht. Na een maand opent de inschrijving voor de overige belangstellenden.  Dan start ook direct de indeling voor de dag omdat we met van alles en nog wat rekening moeten houden: is het koor geschikt voor een kerk of voor een podium? Hebben ze versterking nodig? We moeten rekening houden met de grootte en we proberen zo veel als mogelijk ook de wensen van de koren in te willigen. Momenteel is de wachtlijst al weer ingesteld. Ervaring leert dat er in de aanloop naar het festival nog koren afzeggen om allerlei redenen en dan kunnen we daar gebruik van maken."

 De vijfde editie is wel iets anders dan de eerste festival. "We hebben naar opmerkingen van vorige deelnemers geluisterd en we zullen niet meer zo'n uitgebreide slotmanifestatie hebben als vorige keren. Het werd te laat voor koren die van verder kwamen zodat zij de slotmanifestatie niet konden bijwonen. In 2020 zal er een opening plaatsvinden bij de Muziektent. We verwachten daar een openingswoord van de burgemeester en zo veel mogelijk koren die met elkaar één of twee liederen zullen zingen. En daarna gaat het programma van start met om 10.30 de eerste optredens op de locaties. De laatste optredens zijn ook een half uur eerder afgelopen, en zullen we die tijd opvullen rond lunchtijd waar we eerder een uur pauze hadden."
 
De voorbereidingen zijn dus in volle gang, vertelt Elize. "Het is nu  met vlagen druk, we moeten contact zoeken met de gemeente voor de vergunningen, we gaan in het nieuwe jaar sponsoren werven, we houden nu wekelijks ( later wordt dat dagelijks) de mailwisseling en mutaties bij. Er valt genoeg te doen en te regelen door ons team dat uit vijf personen bestaat: Rien Mudde, Esther Gruppen, Kees Verheij , Jaco de Vries en ikzelf."

Meer berichten