Chantal Boer heeft de Stichting Samen Op Pad HaGi opgericht. (Foto: Eline Lohman)
Chantal Boer heeft de Stichting Samen Op Pad HaGi opgericht. (Foto: Eline Lohman) (Foto: )

'Mensen zijn vaak zo dankbaar'

Chantal Boer uit Hardinxveld-Giessendam organiseert al 13 jaar samen met andere vrijwilligers uitjes voor mensen met een beperking. Dit werd tot voor kort vanuit het Rode Kruis georganiseerd. Nu deze organisatie daarmee stopt, neemt Chantal het stokje over door die uitjes vanaf 1 januari 2020 zelf te organiseren, samen met een groepje enthousiaste vrijwilligers. Zij heeft hiervoor de Stichting Samen Op Pad HaGi opgericht. Er komt veel kijken bij het oprichten van een stichting en het zelf organiseren van een uitje, maar dat heeft de passievolle Chantal er graag voor over.

Door Eline Lohman

HARDINXVELD-GIESSENDAM – Het begon allemaal met een boottochtje, vanuit het Rode Kruis. Daarna werd er elk jaar een ander dagje uit georganiseerd. Tot de visie van het Rode Kruis veranderde en de uitjes met mensen met een beperking zodoende ophouden vanaf nu. Dit jaar was het laatste uitje vanuit het Rode Kruis. Zonde, vindt Chantal, want het is zo belangrijk en gewenst. "Toen ben ik gaan kijken of ik op een andere manier iets voor deze doelgroep kan doen. Dat bleek te kunnen, dus in april van dit jaar heb ik een stichting opgericht, Stichting Samen Op Pad HaGi. Op 1 januari gaan we officieel onder die naam verder."

De Hardinxveldse merkt dat er veel komt kijken bij het opzetten van een stichting. "Je moet naar de notaris, er moeten statuten komen, je moet de financiën regelen en er moet een huisreglement komen. Sponsoren hebben we al, daar zijn we heel blij mee. Maar gelukkig hoef ik dit niet allemaal alleen te doen, het bestuur bestaat in totaal uit vijf man."

Voorlopig organiseert de stichting alleen het jaarlijkse uitje voor mensen met een beperking. Toch begint het bij Chantal nu al te kriebelen en kijkt ze uit naar meer. "Waarschijnlijk wilen  we ook gaan zorgen voor sociaal vervoer. Dus bijvoorbeeld mensen met een beperking naar hun vakantieadres brengen of met kerst naar een kerstdiner. Ook willen we kijken of we activiteiten kunnen organiseren voor eenzame ouderen. Al is het maar een ritje door de polder of met mooi weer ergens een ijsje eten. Dat kan dan eens per maand, zo'n activiteit, niet te vaak."

Chantal is een bevlogen persoon. Als zij eenmaal ergens aan begint, dan wil ze ook doorzetten. Chantal – geboren en getogen in Hardinxveld-Giessendam - werkt in de gehandicaptenzorg en heeft dus veel affiniteit met de doelgroep waarvoor zij de uitjes organiseert. Door haar vrijwilligerswerk voor het Rode Kruis is zij jaren geleden in deze sector beland. "Ik heb 13 jaar geleden gezegd: 'ik ga meehelpen iets leuks voor mensen met een beperking te organiseren'. Dan wil ik daar nu ook mee doorgaan. Ik vind het leuk om dingen te organiseren en te regelen. De mensen zijn vaak zo dankbaar en die uitjes hebben altijd zulke enthousiaste reacties opgeleverd. Ik wil mensen gewoon graag een fijne dag uit bezorgen. In eerste instantie waren die uitjes vooral bedoeld om de ouders te ontlasten met kinderen die nog thuis wonen, maar die doelgroep is nu veel breder."

Vanuit het Rode Kruis gingen er altijd zo'n 40 vrijwilligers mee met het uitje. Hoeveel er meegaan met de uitjes van Stichting Samen Op Pad HaGi, is nog even afwachten voor Chantal. "Dat is best spannend. In ieder geval zullen de activiteiten die we extra gaan organiseren, kleinschalig zijn. Zo'n uitje is namelijk al een hele onderneming."

Iedereen kan zich aanmelden voor de uitjes van Stichting Samen Op Pad HaGi. Er wordt een kleine bijdrage gevraagd. Als u een bijdrage wilt leveren aan de stichting, dit kan financieel of als vrijwilliger, kunt u altijd contact opnemen met de stichting. Zie https://www.facebook.com/SamenopPadHaGi/ voor meer informatie. 
 

Meer berichten