Het inzamelen van het groente-, fruit- en tuinafval (foto: Nanda van Heteren
Het inzamelen van het groente-, fruit- en tuinafval (foto: Nanda van Heteren (Foto: Nanda van Heteren)

Wat gebeurt er met ons afval? Deel 1 GFT

Door: Nanda van Heteren

Deel 1 GFT

In deze vierdelige serie doet De Merwestreek verslag van wat er met ons afval gebeurt. Thijs Veerman, opzichter afvalinzameling en beleidsadviseur op afvalgebied van de gemeente Sliedrecht, legt uit wat er gebeurt wanneer wij onze afvalcontainers langs de weg zetten om te legen en waar het afval naartoe gaat. Deel 1 gaat over het GFT afval.

SLIEDRECHT - ,,De afkorting GFT staat voor groente, fruit en tuin afval. Dit hoort thuis in de groene mini container wanneer je laagbouwwoning hebt in de gemeente Sliedrecht. Als je bijvoorbeeld in een appartement woont, dan kan je dit afval kwijt in de daarvoor bestemde container bij jou in de buurt.

Normaal gesproken legen wij deze container eens in de twee weken, in de periode april tot december legen we de gft container elke week. Op deze manier hopen we meer gft gescheiden in te zamelen en willen we voorkomen dat containers gaan ruiken in de warme periode. Onze medewerkers rijden volgens vaste schema's en routes, maar rouleren wel wie welke wijk die dag op zich neemt. Zo kan iedereen overal ingezet worden. Nadat we het gft hebben ingezameld, brengen we dit naar onze verwerker. Hier wordt ons afval gewogen en gekeurd. Als er restafval in ons gft zit, wordt de vracht afgekeurd en moet het verwerkt worden als restafval. Dat is natuurlijk jammer en een stuk duurder. Van het gft afval wordt weer compost gemaakt.

Eens per jaar, in de maand maart wanneer mensen in het voorjaar weer in hun tuin aan de slag willen, kunnen Sliedrechters gratis compost komen halen bij de Gemeentewerf. Dit doen wij als bedankje voor het goed scheiden van het gft. Sliedrechters kunnen hierover op de website van de gemeente, sliedrecht.nl, meer lezen. Nog een tip: de mini containers worden helemaal onderste boven gehangen en een paar keer geschud voordat deze teruggezet worden, toch kan er wel eens afval in blijven zitten. Het advies is een oude krant onderin te leggen en regelmatig de container schoonspuiten. Dan blijft er minder afval in de container plakken."

Meer berichten