Het werk van vuilnismannen (foto: Nanda van Heteren)
Het werk van vuilnismannen (foto: Nanda van Heteren) (Foto: Nanda van Heteren)

De werkdag van een vuilnisman

Door: Nanda van Heteren

Sliedrecht door in 6,5 bij 2,5 meter

De mensen die ervoor zorgen dat heel Sliedrecht niet ziek wordt… we zien ze misschien niet altijd, maar ze doen heel waardevol werk voor ons dorp: de vuilnismannen van de gemeente Sliedrecht. Thijs Veerman, opzichter afvalinzameling en beleidsadviseur op afvalgebied van de gemeente Sliedrecht, legt uit hoe hun werkdag eruit ziet.

SLIEDRECHT – ,,Voor dag en dauw staan onze vuilnismannen klaar om Sliedrecht mooi schoon te houden. We beginnen hier elke dag om 07.30 uur en nemen dan de planning, het schema en de route door. Ook controleren we of alle wagens het doen. Niets zou zo vervelend zijn wanneer wij bijvoorbeeld midden in een woonwijk staan en onze wagen is kapot. Na de controle begint de inzamelroute van de mini containers. Deze hangen we aan de belading. De mini container hangen we helemaal onderste boven en schudden we een paar keer. Na het legen van de containers zetten we deze weer netjes terug op de afvalplaats. Als er nog vuil in de mini container zit, dan komt dat doordat dit vast zit. Het vuil is dan aangekoekt onderin. Ook stinkt de afvalbak dan regelmatig. De tip is om onderop een krant te leggen of zaagsel te strooien. Het vocht wordt dan opgenomen en de mini container blijft dan wel netjes. Ook is het aan te raden om af en toe je afvalbak schoon te spuiten. Zelfs wanneer we de mini containers onderste boven hangen en een paar keer schudden, kan vuil altijd onderin blijven zitten. Wanneer de wagen vol zit, rijdt de chauffeur naar het overslag station van de verwerker. Daar wordt ons afval gewogen en daar lossen we ook de vracht. Daarna gaan we door met mini containers legen. Soms rijden we dus twee keer per dag. Plastic kan vaak in een vracht mee, we kunnen dit erg in elkaar persen. Dat gaat niet met GFT afval (groente-, fruit- en tuinafval, red.) en daar hebben we twee vrachten voor. We werken in groepen van twee personen. , een chauffeur en een belader. Wij zijn efficiënt met onze zestien medewerkers die we in kunnen zetten voor de afval inzameling, reiniging en de Milieustraat. Dat betekent dus ook dat al onze medewerkers kunnen rijden in onze wagens. Ik ben echt blij met het vakmanschap van onze mensen.
Efficiënt zijn we ook met de vuilniswagens. Als we de maandag beginnen met een auto die GFT rijdt, dan zorgen we ervoor dat deze wagen heel de week dit afval rijdt en maken we deze vrijdag schoon. Ook zorgen we ervoor dat de aanbiedplaatsen voor de mini containers op logische plekken komen te staan. Zo is het voor bewoners niet ver lopen en voor ons ook niet nodig om elke meter te stoppen. Per locatie in de straat verschilt het waar de aanbiedplaats is, dat is niet voor heel Sliedrecht hetzelfde. Wat wel in 2020 gaat veranderen, is dat we gaan zorgen dat er niet elke keer zoveel containers langs te straat staan dat de openbare ruimte belemmerd wordt. We gaan de groene en grijze container niet meer op een dag ophalen. De grijze mini container wordt een dag later geleegd. Huishouden waarbij dat nu op donderdag gebeurt, verhuizen naar de maandag."

Meer berichten