Max van den Bout uit Hardinxveld-Giessendam zit vol verhalen. (Foto: Eline Lohman)
Max van den Bout uit Hardinxveld-Giessendam zit vol verhalen. (Foto: Eline Lohman) (Foto: )

'Elk jaar hoop ik op een tocht'

Max van den Bout uit Hardinxveld-Giessendam zit vol verhalen. Bijvoorbeeld over de Elfstedentocht, die hij niet alleen twee keer schaatste, maar ook nog 18 keer op andere manieren aflegde. Lopend, fietsend, kanoënd – de Elfstedentocht heeft een grote aantrekkingskracht op Max. De Hardinxvelder heeft ook een grote passie voor de Biesbosch, waar hij als kind al veel te vinden was en waar hij nog steeds liefde voor voelt. Max is raadslid voor de Partij van de Arbeid (PvdA) in zijn woonplaats.  Hij heeft een sociaal hart en zet zich graag in voor mensen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken.

Door Eline Lohman

HARDINXVELD-GIESSENDAM – Friesland vindt Max een mooie provincie, waar hij geregeld naartoe gaat. En laat dit nu net de provincie zijn waarin de Elfstedentocht wordt verreden. Twee keer schaatste hij de tocht: in 1986 en in 1997. "Het was iets onvergetelijks," vertelt Max. "Het is een hele happening. Wat me het meest is bijgebleven, is dat ik die eerste keer in mijn eentje Dokkum binnengeschaatst kwam. De hele gracht stond vol met honderden juichende mensen. Je hebt het idee dat je wereldkampioen geworden bent!"

Het is best verwonderlijk dat Max de Elfstedentocht ging schaatsen, want hij had vrijwel geen schaatservaring. Hij geeft nu ook toe: "Ik wist niet goed waar ik aan begon. Tot die tijd had ik niet meer dan acht kilometer per keer geschaatst. Dus die eerste keer viel wel tegen, want het is toch een heel eind. Ik had wel wat geoefend – ik had de Molentocht gereden. Dat vond ik al een eind. Maar ik heb de Elfstedentocht wel uitgereden. Je krijgt zoveel steun van mensen langs de kant; die staan zo hard te schreeuwen, dat je voor je gevoel wind mee hebt."

De tweede keer, in 1997, ging het Max een stuk beter af. Ook omdat hij zijn ervaringen van de eerste keer mee kon nemen. "Als ik eenmaal op gang ben, dan ga ik door. Ik heb een fotografisch geheugen; die tweede keer wist ik ook in het donker precies waar ik was. Als er weer een Elfstedentocht komt, wil ik wel meedoen. Maar alleen als ik voor mezelf de overtuiging heb dat ik het kan halen. Anders doe ik het niet. Elk jaar zit ik te hopen dat er weer een tocht komt."

Daarna volgden nog vele Elfstedentochten: zo'n 20 in totaal. Twee keer op de schaats, tien keer met de motor, twee keer op de fiets, één keer met de benenwagen, twee keer in een kano en één keer met een Solex. Hij maakte er ook twee boekjes over. Een met foto's van de Elfstedentocht-route in de winter en een met foto's van die route in de zomer. In eigen beheer gaf Max de boekjes uit. Het zomerboek wordt volgend jaar tijdens de 25 Elfsteden-kanotocht uitgereikt aan alle deelnemers.

In zijn vrije tijd is Max – die zich ook ingezet heeft als vrijwilliger voor de zeehondencrèche in Pieterburen, voor de Dierenbescherming en voor zijn eigen stichting in Polen waar zijn raadsgeld volledig naartoe ging - graag in de Biesbosch te vinden. Niet meer zoveel als vroeger, maar hij weet er wel veel van. Hij heeft dia-lezingen gegeven over het gebied. "Ik ben bij het water opgegroeid in Hardinxveld-Giessendam en altijd al veel interesse in de Biesbosch gehad. Mede door wat water met een landschap kan doen. Ik ben een echt natuurmens en zat altijd veel met vriendjes in het griend in Boven-Hardinxveld te spelen."

Van 1986 tot en met 2006 was Max van den Bout raadslid voor de PvdA. Twee jaar geleden kwam de partij zonder kandidaat-raadsleden te zitten en besloot Max bij te springen. Sinds maart 2018 is hij raadslid. "We proberen er voor de burger te zijn; mensen te helpen, zodat ze er niet alleen voor staan."

Meer berichten