Cees de Ruiter (76) uit Hardinxveld-Giessendam is maar liefst 72 jaar lid van gymnastiekvereniging OKK in zijn woonplaats. (Foto: Eline Lohman)
Cees de Ruiter (76) uit Hardinxveld-Giessendam is maar liefst 72 jaar lid van gymnastiekvereniging OKK in zijn woonplaats. (Foto: Eline Lohman) (Foto: )

'Ik ben een product van OKK'

Er zijn ongetwijfeld maar weinig mensen die hetzelfde kunnen zeggen: Cees de Ruiter (76) uit Hardinxveld-Giessendam is maar liefst 72 jaar lid van gymnastiekvereniging OKK in zijn woonplaats. Ook al is hij al heel lang niet meer actief voor de vereniging, hij draagt de club nog altijd een warm hart toe. Misschien ook niet zo verwonderlijk, aangezien OKK als een rode draad door zijn leven heen loopt. Het is een familietraditie van de familie De Ruiter om lid te zijn van OKK en dat vindt Cees helemaal geen straf, integendeel.
 
Door Eline Lohman
 
HARDINXVELD-GIESSENDAM – Zelf denkt Cees dat hij degene is die het langst huidig levende lid is van OKK. De betrokkenheid bij de vereniging is hem met de paplepel ingegoten, vertelt hij in het clubgebouw aan de Rijnstraat. Hij komt er niet heel vaak meer, maar weet de weg er naartoe feilloos te vinden. "Ik ben een product van OKK: mijn ouders hebben elkaar bij deze vereniging ontmoet. Mijn vader is ook voorzitter geweest. Nog meer familieleden zijn betrokken bij deze club. Zo hebben mijn tante en oom elkaar eveneens ontmoet bij OKK."
 
Het was vanzelfsprekend dat ook Cees naar de gymnastiekvereniging ging. Dat vond hij prima. "Samen met een vriendinnetje ging ik op mijn vierde hand in hand met haar naar de club toe. Ik woonde op loopafstand, dus dat scheelt. Tot mijn 21e heb ik geturnd. Mijn schouder raakte uit de kom, overigens niet door het turnen en daarna ben ik gestopt. Maar ik ben altijd betrokken gebleven bij de vereniging en ben nog altijd trouw lid. Omdat ik de familietraditie in ere wil houden. Lid zijn van OKK hoort er gewoon bij."
 
De club spreekt Cees, die een buurman had die oud-voorzitter van OKK is, erg aan. "Het is zo'n bloeiende vereniging, met zo'n 1.000 leden. Het enthousiasme dat zoveel mensen tentoonstellen, is prachtig om te zien. Het is een vereniging met heel actieve vrijwilligers – mensen die écht betrokken zijn en zich inzetten voor de club. Die zelfredzaamheid is heel mooi, vind ik. Zij hebben het gebouw en daarna de uitbreidingen daaraan mede tot stand gebracht. Ik draag de club nog altijd een warm hart toe."
 
Begin oktober, toen OKK precies 100 jaar bestond, werden meerdere leden die al heel lang betrokken zijn bij de vereniging, in het zonnetje gezet. Uiteraard zat ook Cees bij dat clubje. "Ik kreeg toen een speldje. Dat was een leuk moment. Er stond gezamenlijk 210 jaar aan jubilarissen op een rijtje, dat is toch wel heel bijzonder! Ik heb verder niet meegedaan aan de activiteiten die gehouden werden in het kader van het jubileum, maar die bijeenkomst met die paar andere leden die al zo lang betrokken zijn bij OKK, vond ik speciaal."
 
Wordt de familietraditie in ere gehouden bij de familie De Ruiter? Dat weet hij nog niet. "Ik heb drie stief-kleinkinderen die allemaal kort op turnen hebben gezeten. Niet bij OKK. Maar ik weet in ieder geval wel dat OKK nog lang een bloeiende vereniging zal blijven. Er zijn jonge mensen aan het opstaan die het stokje over gaan nemen van de wat oudere garde en dat is altijd goed."

Gymnastiekverenging OKK (Oefening Kweekt Kracht) is opgericht op 1 oktober 1919 en bestond onlangs dus precies 100 jaar. Meer informatie over de vereniging is te vinden op de website okkhardinxveld.nl.

Meer berichten