Foto: Ditty Drenthe / De Merwestreek
Foto: Ditty Drenthe / De Merwestreek

Bijeenkomst over Chemours / DuPont

SLIEDRECHT - In het Griendencollege in Sliedrecht vond woensdagavond een beeldvormende gemeenteraadsbijeenkomst plaats over de kwestie Chemours / DuPont.

Door Ditty Drenthe

Er waren ruim veertig bezoekers, waarvan de meeste uit het baggerdorp afkomstig zijn. 
Alexander Kieft (fractievoorzitter VVD maakt zich zorgen over de gevaarlijke stoffen die de twee chemische bedrijven uitstoten. Hij is bezorgd over de kwaliteit van leven. "We weten niet wat er nog meer langs zal komen." 
Een vrouw die vlakbij het Griendencollege woont, vertelt dat ze dagelijks het nieuws volgt over Chemours / DuPont in de krant, op de televisie en social media. Slechts één man uit het publiek maakt zich niet druk om de uitstoot van de gevaarlijke stoffen van Chemours / DuPont. Hij heeft veel meer bedenkingen bij de rookvorming, die veroorzaakt wordt door de tientallen openhaarden in zijn leefomgeving. 

"Sliedrecht ligt aan de overkant en is het grootste effectgebied", zegt wethouder Hanny Visser-Schlieker. "Ons dorp mag geen effectgebied meer zijn. We willen de leefomgeving van Sliedrecht verbeteren." De wethouder zinspeelt ook op de stof GenX (vanaf 2012 opvolger van de stof PFOA),  die onlangs in het drinkwater in Hendrik-Ido Ambacht is ontdekt en de fijnstof die van de drukke verkeersader A15 afkomt. 
"Vóór de zomer willen wij in Sliedrecht zes e-noses ophangen, die concentraties van gevaarlijke stoffen meten. Iedereen moet dagelijks kunnen zien wat de luchtkwaliteit in het dorp is", vertelt Visser. De wethouder is dinsdag door de provincie op de hoogte gebracht dat de stof Tetrafluoretheen (TFE), die nog steeds wordt uitgestoten, tot de zeer zorgwekkende stoffen (ZZS) behoort.


Eric Meijer van Letselschade pleit voor een databank waar alle gezondheidsinformatie wordt opgenomen die relevant is in de kwestie Chemours / DuPont. 
Willem Jan van der Ark van de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid vindt dat er te weinig aandacht is voor de opeenstapeling van stoffen. "Dit risico is niet helemaal bekend. De betrokken minister kaart de stapeling van stoffen op Europees niveau aan." 
Marc Reijmers van Chemours: "In november 2016 hebben de bewoners uit Sliedrecht gedemonstreerd en we hebben het sterke signaal dat de bewoners ''het zat zijn' duidelijk meegekregen. We willen het vertrouwen terugwinnen." Hij benadrukt dat Chemours opereert binnen de geldende regelgeving. "We willen samen met DuPont een burenraad installeren om de omwonenden een krachtige stem te geven. De inwoners van Sliedrecht zijn ook van harte welkom in deze burenraad."
Govert Griffioen van DuPont: "De lekkage van formaldehyde had niet mogen gebeuren, maar we hebben de oorzaak weggenomen. De fabriek is zes weken dicht geweest en we hebben een veiligheidsstudie gedaan. We zijn begeleid door een extern bedrijf en de stofkam is door de fabriek gegaan. Twee maanden geleden zijn we weer opgestart. We gaan samen met Chemours onze vergunningen opnieuw actualiseren."


René de Munck (organisator protestwandeling) vindt het schandalig dat de gemeenteraad de dag na de emissie van de kankerverwekkende stof formaldehyde niet direct bij elkaar is gekomen. "De raad is Oost-Indisch doof. U heeft' 'ingestemd' met de vergunningen die verleend zijn. Neem een 0-emissie besluit."
Peter de Borst (PRO Sliedrecht): "Deze grote chemische bedrijven horen niet thuis in dichtbevolkte gebieden. Ik ga hiervoor vechten."
Meijer wil graag dat de vertegenwoordiger van Chemours respect toont voor de mensen die ziek zijn geworden door de uitstoot van de stoffen.


Reijmers: "Er loopt een groot onderzoek. Eind mei wordt het RIVM-rapport verwacht.." Hij wil geen toezegging doen om de bloedonderzoeken van de mensen uit het risicogebied  te vergoeden.
Meijer pleit dat de resultaten van de bloedonderzoeken openbaar worden gemaakt.
  
 

Meer berichten