Logo demerwestreek.nl


Column: Passievrucht geeft rust

  Column

De passievrucht is een heerlijke, zoet-zurige, tropische vrucht. Hij was al bekend bij de Azteken. In Nederland is het een relatief dure vrucht. Passievruchten zijn er in wel 200 soorten. Wij kennen veelal de kleine ronde gerimpelde versie. Je snijdt ze doormidden zodat je ze met een klein lepeltje kunt uitlepelen.
In Engelstalige en Spaanstalige landen wordt deze vrucht granadilla genoemd. De verschillende soorten verschillen van kleur vruchten. Zo zijn er paars, groen en geel gekleurde passievruchten. In Nederland is de schil van de passievrucht vaak wat gerimpeld en ingedroogd wat de smaak van het vruchtvlees alleen maar ten goede komt.
De passievrucht zit bordevol vitaminen, mineralen, fytonutriënten en aminozuren. Het is een zeer rijke bron aan vitamine A, C en het mineraal kalium. Naast kalium zit er aardig wat ijzer, koper, magnesium en fosfor in de passievrucht.

In Zuid-Amerika wordt de passievrucht gebruikt tegen een indrukwekkende rij aan klachten: slapeloosheid, hoofdpijn, diarree, epileptische aanvallen, zenuwpijn, hysterie, huilbaby's, menopauze symptomen, astma, bronchitis, ernstige hoest en hoge bloeddruk. Wat opvalt is dat de meeste klachten iets te maken hebben met het zenuwstelsel. Van passievrucht word je kalm en rustig. Er zijn in biologische winkels en soms zelfs in een gewone supermarkt ontspannende theemixen te koop waar passiebloem in zit.

Naast al dat goeds treffen we in passievruchten ook de antioxidanten piceatannol en scirpusin B aan. Deze stoffen ruimen de vrije radicalen op die als ze in te grote mate aanwezig zijn.
Inmiddels weet u vast al wel wat vezels voor uw lichaam en in het bijzonder voor uw darmen doen. Er zitten ook aardig wat vezels in de passievrucht. De passievrucht staat daar niet alleen in; vrijwel elke vrucht bevat vezels. Deze vruchtvezels zijn onverteerbaar en daardoor goed voor de spijsvertering. Ze stimuleren de darmperistaltiek. Passievrucht helpt om constipatie te voorkomen. Mensen die daar last van hebben in de tropen doen er goed aan voor en na de maaltijd een passievrucht te eten. Dat is geen straf want de passievrucht heeft een uniek lekkere smaak.

Tip:

Wat dacht je van zelf gemaakte passievruchtensap? Doe het vruchtvlees van vier vruchten in de blender en doe er wat water bij. Dit sap kun je gebruiken als basis voor een heerlijke limonade, of door de salade. Uiteraard ook heerlijk als dressing over je dessert of door de yoghurt.
Maak eens een vruchtensmoothie met passievrucht. Je neemt bijvoorbeeld een appel, aardbeien en twee passievruchten.
Zelf eet ik de passievrucht graag puur. Gewoon doormidden snijden en uitlepelen. Maar hij laat zich ook prima gelden bij een heerlijk stukje kaas.

Mirjam Lankreijer – orthomoleculaire voedingsadviseur en therapeut
www.healthcoaching.nl

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox