Column Dichtbij huis: Wennen

  Column

Ik was elf, zat in de auto op de parkeerplaats van het Albert Schweitzer ziekenhuis in Sliedrecht en wachtte op mijn moeder. Ze was op bezoek bij haar nicht. Ik mocht niet mee, want Corrie was doodziek. Borstkanker. Ik durfde sowieso niet mee naar binnen, want ik was doodsbang voor ziektes, zusters en dokters en dat kwam allemaal bijeen in het ziekenhuis.

Zeven jaar geleden, werd ik tijdens een interview rondgeleid door het ziekenhuis. Zelfs als volwassene moest ik mijn zenuwen overwinnen. Ik liep met zweet in mijn handen en een bonkend hart rond. De patiënten op zaal riepen zowel medelijden als vrees bij mij op. Natuurlijk probeerde ik mijn angsten te onderdrukken. Ik sprak mezelf in gedachten vermanend toe: 'Als je flauwvalt, ben je in ieder geval in goede handen'. Dat stelde me enigszins gerust. Eerlijk gezegd, ben ik nog nooit iemand tegengekomen die een ziekenhuisbezoekje als een gezellig uitje betitelt. Alhoewel.

Afgelopen zomer had ik een interview met Elly de Leeuwerk. Ze vertelde met zoveel passie en liefde over haar werk in het Albert Schweitzer ziekenhuis, dat ik er met een andere blik naar keek. Van binnenuit.
Elly werkte veertig jaar op de locatie aan de Wilhelminastraat, waarvan de laatste vier jaar als hoofd van het pijnbehandelcentrum. Als 19-jarig meisje begon ze als doktersassistente op de afdeling Orthopedie/Chirurgie.
Sinds begin 2012 zijn er geen dagopnames meer en worden de operatiekamers niet meer gebruikt. Elly liet me de lege afdelingen zien. Een triest gezicht die lege, lange gangen. Ik keek door een deur die op een kier stond en zag een voormalige patiëntenzaal. Zou mijn achternicht hier gelegen hebben? Dit keer geen zenuwen tijdens de rondleiding, maar een vleugje weemoed.

Het Albert Schweitzer ziekenhuis verhuist dit jaar naar het Stationspark in Sliedrecht. Alle activiteiten van de huidige locatie zullen op de benedenverdieping van het pand worden geherbergd. De polikliniek voor pijnbehandeling wordt ondergebracht in de ziekenhuislocatie Zwijndrecht. Veel succes Elly. Wat zal het wennen zijn voor je.

Door: Ditty Drenthe

Meer berichten