Wijkagent Klaas Blokland Sliedrecht.
Wijkagent Klaas Blokland Sliedrecht. (Foto: )

Column Klaas Blokland: De straat

  Column

De tijd van komen is snel gegaan maar de tijd van gaan gaat vooralsnog wat langzamer. Met deze raadselachtige openingszin bedoel ik het volgende:
Per 1 januari 2019 zal ik het 46e jaar bij de politie ingaan. Dat is een hele lange tijd zonder enige noemenswaardige onderbreking. Behalve een drietal jaren bij de recherche ben ik altijd op straat en in uniform werkzaam geweest.
De straat waar je de mensen ontmoet en waar je je pappenheimers leert kennen. De straat waar ik lief en leed deelde met degenen die mij aanspraken en om hulp vroegen. De straat waar ik leerde om niet al te gauw te oordelen over goed en kwaad want in elk mens zit wel iets goeds als je maar bereidt ben om diep genoeg te graven.
De straat die ik in al die jaren ook heb zien veranderen. Die mondiger en onverschilliger werd maar gelijktijdig vaak het tegendeel wist te bewijzen door de vele aardige mensen die voor een ander belangeloos klaarstaan maar wiens rol veelal onderbelicht blijft.
De straat waar het besef weer gaat leven dat we elkaar nodig hebben in deze onvoorspelbare tijden.
De straat die steeds kleurrijker werd, maar ook de straat waar de grootste mond de aandacht krijgt waarbij vaak alle nuance ontbreekt.
De straat die gecompliceerder wordt, waarbij de vanzelfsprekendheid onder druk staat. De straat waar je minder kinderen ziet spelen maar wel steeds meer verwarde mensen ziet rond schuifelen die hulp nodig hebben.
De straat waar men voortdurend blootstaat aan prikkels en verlokking hetgeen lang niet altijd het beoogde geluk oplevert maar wel drang naar egoïsme en verslaving.
Die straat heb ik 45 jaar mogen leren kennen. Waar van alles gebeurde en eerlijk gezegd mij af en toe slapeloze nachten bezorgde.

De straat die trok en soms afstootte.
Die straat ga ik na nu verlaten. Dat wil zeggen: als wijkagent. Het is genoeg geweest. De jongere collega's nemen het stokje over. Collega's die in een andere tijd zijn opgevoed en opgegroeid en moeiteloos kunnen schakelen tijdens de alsmaar sneller gaande veranderingen, technologische ontwikkelingen en opgelegde protocollen. Op dat gebied ben en blijf ik in mijn beleving een groentje en loop ik voortdurend achter de muziek aan, hoe goed dat ik mijn best ook doet.

De komende tijd ga ik mij bezighouden met de generatie boven mij. De zogenaamde senioren op leeftijd die in hun kwetsbaarheid soms slachtoffer zijn van laaghartige praktijken.
Als wijkagent zit het er voor mij op. Een lange periode ligt achter mij waarin de straat mijn leven regisseerde. Ik neem (nog) geen afscheid en zal af en toe nog steeds een column schrijven. Mijn loopbaan mag ik afbouwen. Dankbaar dat de districtsleiding mij dit gunt en oog krijgt voor het ouderenbeleid. Ze moeten wel want het korps vergrijst in een straf tempo. Het korps dat constant in beweging is…net als de straat!

Collega Simon Stremler zal de wijk overnemen in wie ik het volste vertrouwen heb dat hij dit op een goede en oprechte wijze zal doen.

Klaas Blokland (voorheen wijkagent-West)
klaas.blokland@politie.nl

Meer berichten