Foto: Patricia Brobbel

Column: De Kiwibes

  Column

Nog niet iedereen zal deze vrucht direct herkennen. Het zijn bijna druifgrote vruchten, met een gladde groene dunne schil. Je kunt deze kiwibes met schil en al eten terwijl dat bij zijn grotere harige broer eerst om een stevige boenbeurt vraagt.
De kiwibes, Actinidia arguta, ook wel Siberische kruisbes genoemd, is een kleine kiwi. Onze Vlaamse buren zijn er in 2009 in geslaagd om de teeltomstandigheden zo te optimaliseren dat een selectie kiwibesrassen uitstekend kan groeien in ons gematigde klimaat. De klassieke kiwi's die momenteel bij ons in de winkel liggen, gedijen alleen in een warm klimaat en komen dan ook vooral uit Nieuw-Zeeland, Italië of Frankrijk.

Het vruchtvlees van dit kleine groene vitamine C bommetje is zacht en sappig, met een iets zoetere smaak dan de vertrouwde kiwi. Net als de gewone kiwi bevat de kiwibes veel mineralen als calcium, magnesium en mangaan. Het vitamine C-gehalte is gemiddeld twee keer zo groot als dat van een citroen. Bovendien is deze nieuwe fruitsoort een antioxidantenbom met haar grote hoeveelheid polyfenolen (1,4 keer meer dan in een gewone kiwi en 8,8 keer meer dan in een appel). Qua suikers zit de kiwibes ook goed: ze bevat glucose, fructose en sucrose, in een evenwichtige verhouding.


In de maanden september tot oktober kun je de kiwibes in sommige groente speciaalzaken kopen. De commerciële productie van de kiwibes is in opmars maar zeker nog niet op volle toeren. Het is overigens een plant die je als liefhebber prima in je eigen tuin kunt plaatsen.


Je plant de kiwibes in mei. Geef de plant de ruimte om te groeien en te klimmen in T-vorm. De kiwibes staat graag op een vochtig plekje uit de wind en in de zon.
Snoeien is het best in december en zal meer bessen geven in het volgende jaar. Na vier jaar geeft de kiwibes vruchten. De vruchtjes kun je eind september, begin oktober plukken. Het zijn kleine vruchtjes in de vorm van 'haarloze mini-kiwietjes'. De grootte van de kiwibes verschilt per ras maar de besjes zijn over het algemeen zo'n 5 cm lang. De bes wordt zachter en iets donkerder van kleur wanneer hij rijp is. Je kunt de kiwibes het beste op de fruitschaal nog laten doorrijpen.
Net als zijn grote broer is de kiwibes goed voor je darmen. Ook deze kleine rakker zit vol met vezels.


Maar niet alleen door de vezels werken kiwi's laxerend, ook door het feit dat ze een eiwit afbrekend enzym - actinidine - bevatten. Dit enzym zorgt ervoor dat het lichaam eiwitten verteert. Kiwi is de enige fruitsoort die dit enzym bevat. Wat veel mensen vaak niet weten is dat door deze stof je de kiwi ook beter niet combineert met melkproducten. Zodra je kiwi bij eiwitrijke producten voegt, dan beginnen die af te breken oftewel te schiften. Dus (sorry banketbakkers) kiwi op een taartje met slagroom is geen goede combinatie.

Mirjam Lankreijer, orthomoleculair voedingsadviseur en burn-out therapeut
www.healthcoaching.nl

Meer berichten