column gezond

Column: Kaas uit het vuistje

  Column

Kaas is niet meer uit de Nederlandse keuken weg te denken. Op de boterham of uit het vuistje. En dan het liefst oer-Hollandse kaas! Maar er zijn grote verschillen tussen kaas en kaas en ook in de prijs. De prijs kan wel 8 euro per kilo schelen. Er is duidelijk sprake van kwaliteitsverschillen. Kaas is dus echt niet zomaar kaas te noemen.

Kaas werd al circa 800 jaar voor Christus geproduceerd om het melkoverschot te bewaren voor schaarsere tijden. Door de lange bewaartijd van kaas werd dit als een goede oplossing gezien. En er vond geen verspilling van melk plaats.

In Nederland hebben we natuurlijk de oer-Hollandse kaas, wat we 'harde' kazen noemen. Frankrijk heeft daarentegen veel 'zachte' kazen. Ook is Frankrijk het land met de meest verschillende soorten.
De soort Nederlandse kaas is gekoppeld aan het rijpingsproces. Zo is bijvoorbeeld jonge kaas vier weken en oude kaas tien maanden gerijpt. Voorschriften zijn hier niet aan verbonden. De fabrikant mag het noemen hoe hij het wil.
Door de grote vraag aan kaas voegen producenten gemodificeerd stremsel aan de kaas toe waardoor het proces van rijpen in weken wordt versneld. De kaas is daardoor eerder verkoopbaar en goedkoper in productie.

De Edammer kaas in het buitenland is vaak niet de echte Edammer maar vaak een mindere kopie. Om nep-kaas te kunnen onderscheiden van de échte, zijn onlangs de namen Gouda Holland en Edam Holland door de EU beschermd. Dus als de kaas deze naam draagt, weet je zeker dat de kaas gemaakt is van Nederlandse melkkoeien en dat het op een natuurlijke manier gerijpt is.

Bijvoorbeeld 'Feta' kaas is ook beschermd en mag alleen 'Feta' heten als het uit Griekenland komt en is gemaakt van schapen- met eventueel wat geitenmelk.

Bij biologische kaas heeft de koe een heel ander leven en worden er geen meststoffen voor het groeien van het gras gebruikt. Daarnaast zijn geen stoffen toegevoegd aan de kaas.

Is kaas gezond?

Kaas bevat een ruime hoeveelheid Calcium, Vitamine B12 en Vitamine D. Ook zitten er Fytonutriënten en aminozuren in kaas maar dit verschilt sterk per soort, kwaliteit en de herkomst van de kaas.
De fosfor in oude kaas helpt je tanden gezond te houden.
Kaas bevat gezonde vetten zoals omega-3.
Dat kaas nodig zou zijn voor de calcium-inname is te extreem gedacht. We krijgen met ons eet patroon dagelijks al genoeg calcium binnen. En teveel aan calcium is net zo slecht voor je botten als te weinig.

Conclusie is voor mij dat kaas niet slecht is voor je gezondheid, mits het een onderdeel is van een gevarieerd voedingspatroon. Er is niks mis met kaas maar beperk het bijvoorbeeld tot 2 à 3 keer per week. Dus niet elke dag je boterhammen dik beleggen met kaas. En als je kaas eet, pak dan een lekkere biologische kaas, met keurmerk. Uiteraard een stukje kaas uit het vuistje met een lekker glaasje wijn kan echt geen kwaad.

Mirjam Lankreijer, orthomoleculair voedingsadviseur, systeem en burn-out therapeut
www.healthcoaching.nl

Meer berichten