Logo demerwestreek.nl


De lezing wordt gegeven door Ko Jeroense, docent van de Dordtse Iconenschilders. (Foto: Museum de Koperen Knop)
De lezing wordt gegeven door Ko Jeroense, docent van de Dordtse Iconenschilders. (Foto: Museum de Koperen Knop) (Foto: Museum de Koperen Knop)

Lezing over iconen bij tentoonstelling

  Cultuur

Hardinxveld-Giessendam - Museum De Koperen Knop trekt veel bezoek met de huidige Iconen-expositie. Op zaterdag 13 januari is er een speciale lezing door Ko Jeroense, docent van de Dordtse Iconenschilders. Onder de titel 'Hoe zit het nu met iconen' geeft hij tussen de geëxposeerde iconen uitleg over met name de speciaal voor de expositie geschilderde Iconostase. De lezing (van 14.00 tot 15.00 uur) kost 2 euro extra, inclusief een consumptie.

De expositie toont zowel hedendaagse als oude iconen. De bezoeker wordt ingewijd in de 'iconentaal' en krijgt meer inzicht in de 'verering' van de iconen door de Orthodoxe gelovigen. Het moderne werk bestaat onder meer uit iconen van de Dordtse iconenschilders, die samen een iconostase vormen.
Een iconostase is een uit iconen samengestelde wand in de orthodoxe kerken. Deze is bedoeld om de altaar-ruimte af te schermen voor de blikken van de gewone gelovigen. Die altaar-ruimte vormt namelijk de heiligste ruimte, die alleen door specifieke functionarissen, zoals de priester, diaken en altaar-dienaar, mag worden betreden.

Museum De Koperen Knop, Binnendams 6, Hardinxveld-Giessendam, is open van dinsdag tot en met vrijdag van 13.00-17.00 uur en zaterdag van 11.00-17.00 uur. Het museum heeft ook een permanent gedeelte, een studiebibliotheek en een museumcafé. Voor meer informatie: www.koperenknop.nl.

Meer berichten
Shopbox