Logo demerwestreek.nl


Albert Schild toont vol trots een nestje in zijn vogeldomein.
Albert Schild toont vol trots een nestje in zijn vogeldomein. (Door: Ditty Drenthe)

Bezig met het kweken van vogels

  Human Interest

Sliedrecht - Albert Schild uit Sliedrecht kweekt vogels. In een verbouwde schuur in zijn tuin staan tientallen kooitjes met kleurrijke dwergpapegaaien en grasparkieten. 'Ik ga met mijn vogels naar tentoonstellingen en dat vind ik het mooiste van mijn hobby", vertelt de vogelliefhebber.

Albert Schild is lid van de vogelvereniging 'De Vogelvriend' in Sliedrecht en hij zit in het bestuur. "Er zijn ongeveer zestig vogelliefhebbers lid van onze vereniging. 'Onze vogelclub' is opgericht op 13 februari 1958 en is een onderafdeling van de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers. Volgend jaar vieren we ons zestig jarig jubileum." De vogelvereniging heeft als doel om de vogelliefhebberij en het verzorgen en kweken van vogels te bevorderen en te verbeteren. 'De Vogelvriend' is een voor mensen die het houden en kweken van kanaries, tropische vogels, Europese cultuurvogels, duiven, parkieten en (dwerg) papegaaien als hobby hebben en daarop een verantwoorde wijze mee om willen gaan. Albert heeft maar liefst het bondskruis, de hoogste prijs van de clubafdeling, gewonnen.

De vogelliefhebber heeft een dagtaak aan de verzorging van de vogels. Daarnaast is Albert om de week dagelijks te vinden in het Dr. Willem Dreespark. De volière in het park wordt beheerd door vogelvereniging 'De Vogelvriend' uit Sliedrecht. De vogels worden verzorgd door Albert Schild en zij vrouw Angela Schild. "Dit is fantastisch om te doen. Van jongs af aan ben ik al met vogels bezig. Mijn vader had duiven en ik hielp hem vanaf mijn vijfde jaar al mee met de verzorging van de duiven."

De drieëndertig hokjes in het Alberts vogeldomein heeft hijzelf gemaakt. "Alleen al in dit broedseizoen kregen de vogels honderd zevenennegentig jonkies." Vol trots toont hij een nestje. De Sliedrechter heeft kleine en grote grasparkieten. Zij krijgen parkietenvoer en eivoer. "Soms geef ik ze ook wat groen, zoals bijvoorbeeld een wilgentak. Ook voer ik de vogels brood en andijvie.

Bij het kweken moet ik erop letten dat de dwergpapegaaien niet te groot worden. De vogels moeten 'een bepaalde look' hebben. Tijdens de wedstrijden let de jury daarop. De vogels kunnen niet uit de kooien gehaald worden, dus ze worden uitvoerig geobserveerd."

Op 3 en 4 november is er een tentoonstelling in het activiteitencentrum 'De Havik' aan de Thorbeckelaan in Sliedrecht. De tentoonstelling is geopend op vrijdag 3 november van 19:30 tot 22:00 uur en zaterdag 4 november van 10:00 tot 16:30 uur. De toegang is gratis. Er worden vogels te koop aangeboden en er is een rad van avontuur. Tussen de stellingen is er voldoende ruimte om de vogels te bewonderen.

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox