Adrian Mensing, winnende speler van Sliedrecht 2. (Foto: Privé)
Adrian Mensing, winnende speler van Sliedrecht 2. (Foto: Privé) (Foto: Privé)

Eerste schaakteam ongelukkig onderuit

  Sport

RIJSWIJK – Het eerste team van Schaakvereniging Sliedrecht heeft afgelopen zaterdag opnieuw van angstgegner Rijswijk 1 verloren.

En opnieuw leek een beter resultaat haalbaar voor het team van de veel geplaagde teamleider Joost Stoker. Die zag zijn team met maar liefst 3 invallers de strijd aangaan tegen het team dat altijd goed scoort tegen het vlaggenschip van Sliedrecht. Dit keer werd het 5-3 voor Rijswijk. Aanvankelijk zag het er goed uit voor Sliedrecht, maar nadat kopman Peter van den Bergh een zeldzame nederlaag leed en Jorik Klein een remisestelling vergooide was het leed geleden. Voor Sliedrecht scoorde de in topvorm verkerende Robert van Rekom wel een fraaie winstpartij en met 6 uit 8 is hij de topscorer van het team. Theo Dekker boekte aan bord 2 een keurige remise, terwijl de kersverse vader Tobias Dekker met remise goed weg kwam. Het slotakkoord kwam van invaller Floris Verweij die in het verre eindspel wist te winnen. Met 10 punten staat Sliedrecht 1 en kan het in de laatste ronde vrijuit spelen Schaakhuis 1, waar het nog wel goed tegen heeft te maken…

Het tweede team van Schaakvereniging Sliedrecht heeft afgelopen zaterdag de laatste strohalm gegrepen om degradatie uit de derde klasse van de landelijke competitie voorlopig te voorkomen. Tegen het Zeeuwse ZSC 1 boekte het team van teamleider Leo Koppelaar een stevige 6-2 overwinning. Daarmee steeg de promovendus van vorig seizoen naar een veilige achtste plaats, maar slechts met 1 bordpunt meer dan naaste concurrent Messemaker 1847 2, dat verrassend won van Souburg 1.In het Zeeuwse Scherpenisse speelde Sliedrecht 2 in het oude Raadhuis uit 1594. Dat maakte toch wel enige indruk bij de baggeraars, want echt goed kwamen de Sliedrechters niet uit de startblokken. Na 2 uur spelen kwam daar toch wel snel verandering in. Hans Klein speelde zijn vriendelijke tegenstander langzaam maar zeker naar een nul toe.

William Gijsen maakt in zijn debuutseizoen in de KNSB nog steeds jacht op zijn eerste winstpartij. Deze kwam dit keer ook niet en de remise was een logische uitslag. Die uitslag was minder logisch bij Wout Boer gezien het grote eloverschil in het voorstel van Boer. Maar met het halfje kwam Boer eigenlijk nog goed weg. De stand kwam verrassend genoeg in evenwicht doordat Andrew Mensing een mislukte opening niet meer te boven kwam. Jerry van Rekom bewees zijn goede externe vorm door opnieuw te winnen. Zo bleef hij ongeslagen en bracht hij zijn team weer op voorsprong. Die voorsprong werd verdubbeld door Wim Hokken, die zijn tegenstander eigenlijk de gehele partij geen kans gaf op meer dan de nul die hij nu boekte. Kopman Teunis den Rooijen zorgde voor de definitieve winst door in een ingewikkelde stelling zijn dame offerde voor een gewonnen stelling. Het slotakkoord kwam van Adrian Mensing, die aanvankelijk minder leek te staan, maar een onjuist offer van de tegenstander bracht hem in gewonnen stelling en dat wist hij netjes uit te spelen. Met 6-2 Scherpenisse verlaten is goed, maar de strijd tegen degradatie is nog niet gestreden. Ook in de laatste wedstrijd – tegen Landau Axel 1 – zal er gescoord moeten worden om in ieder geval minstens als achtste te eindigen. De teamleider zal ongetwijfeld een nieuw strijdplan gaan bedenken.

De meeste spelers in de interne competitie van Schaakvereniging Sliedrecht dachten afgelopen donderdag dat het de 28ste ronde  opnieuw snelschaken was, want bijna alle partijen waren voor elf uur al afgelopen. De competitie loopt weliswaar op zijn einde, maar dat houdt niet in dat er niet meer om de punten wordt gespeeld. Zo wist Hans Klein al na 12 zetten oud-kampioen Wim Pool van het bord te spelen. Pool had een off-day en zag al heel snel dat hij een stuk  kon inleveren, en gaf meteen op. Pool moet nu wel gaan oppassen voor zijn 2e plaats in de ranglijst Concurrent in de top-3, Robert van Rekom wist wel te winnen. Tegen routinier Johan van der Griend kreeg Van Rekom een leuke variant op het bord waaruit hij al snel een prima stelling wist op te bouwen. De Dordtenaar on achteraf dan ook alleen maar toegeven dat hij geen kans had gehad tegen de volgens hem "sterkste" Van Rekom. William Gijsen kon deze ronde geen vuist maken tegen veelvoudig kampioen Wim Hokken en moest ook al snel opgeven. Joost Stoker en Jaap Euser hadden wel de langste partij van de avond en kort na 11 uur moest Stoker toch nog zijn koning omleggen.

De partij tussen Jerry van Rekom en Kees Wessels was al vanaf de eerste zet gedoemd om in remise te eindigen en dit was dan ook al snel de uitslag. Jorik Klein en Wout Boer deden er wel iets langer over, maar ook hier werd na een wat saaie partij het punt gedeeld. Martin Prins kon het, net als in de eerste competitiehelft, niet bolwerken tegen Martijn Stoker en zag het punt aan zijn neus voorbij gaan. Marcel Klein hield het lang vol tegen Jurgen de Haan, maar het punt ging toch naar de "verliefde" rechtenstudent. Peter Vis dacht te gaan winnen tegen Bert Dobber, maar deed blijkbaar toch ergens iets fout in de afwerking en moest genoegen nemen met een halfje. Yaro van Beest scoorde een mooi punt door Mark van Hulst van het bord te combineren. Ferhat Erdogan kon de echt snelschakende Jochanan Alberts een halt toeroepen door slim zijn stukken te laten samenwerken, terwijl Henk Prins weinig moeite had met Cees Moes. Koos van den Berg zag Peter de Voogd misgrijpen en maakte van de vrije ruimte volop gebruik om de stelling van De Voogd te slechten. Arco van Houwelingen had in Leo Koppelaar een stugge tegenstander, maar Van Houwelingen paste zijn reeds opgedane kennis goed toe en speelde Koppelaar langzaam van het bord. A.s. donderdag wordt de 29e en voorlaatste competitieronde gespeeld en speelt het 4e team de belangrijke thuiswedstrijd tegen Ivoren Toren 4 uit Rotterdam.

Meer berichten