Paco, Ahmed, Muadh en Djihane. (Foto: Yvonne Vogel)
Paco, Ahmed, Muadh en Djihane. (Foto: Yvonne Vogel) (Foto: Yvonne Vogel)

Bokstalenten streven allerhoogste na

  Sport

Sliedrecht - Ahmed en Muadh zijn 14 jaar, Djihane is 16 jaar. Allemaal trainen ze al zo'n 7 jaar bij Havana in Sliedrecht. Paco ziet ze nog binnenkomen. "Ze waren natuurlijk nog heel jong toen ze voor het eerst bij mij kwamen trainen. Toch zag ik van kleins af aan al dat deze kinderen heel gemotiveerd waren. Ze waren in bepaalde zin minder speels dan leeftijdgenoten. Ik trainde voorheen met hun vaders, dus ik wist dat ze uit het goede hout waren gesneden. We hebben bewust vrij lang gewacht met het boksen van wedstrijden. Je moet er geen 99 procent, maar 100 procent klaar voor zijn. Want als je eenmaal gaat, ga je in sneltreinvaart. Fysiek, technisch en mentaal zijn ze er nu helemaal klaar voor. Dat valt op, want ze zijn niet voor niets gescout door Rotterdam Topsport. Bovendien zullen ze grofweg nog zo'n 60 wedstrijden kunnen boksen voor ze senior zijn. Meer dan genoeg mogelijkheden om ervaring op te doen dus."

Door Yvonne Vogel

Ahmed kan zich zijn eerste wedstrijd nog goed voor de geest halen. "Ik was enorm zenuwachtig. Het was zaak om die spanning op een goede manier te gebruiken. Paco heeft daar vooraf wel tips over gegeven. Maar uiteindelijk sta je zelf in die ring en moet je het maar doen. Tijdens de wedstrijd veranderen de zenuwen in adrenaline, dus dat was goed. Als de knop eenmaal om is, wil je gewoon maar een ding: winnen."

Djihane: "We zijn allemaal echte boksers. We hebben ook aan kickboksen gedaan, maar dat was meer voor het verbeteren van onze conditie. Maar boksen is en blijft het mooiste. Niet veel meisjes doen het, maar op mij beoefent de sport een grote aantrekkingskracht. Mijn vader vindt het heel leuk dat ik in zijn voetsporen ben gestapt. Ik krijg soms ook nog nuttige adviezen van hem."

Het niveau binnen de leeftijdscategorieën van het drietal ligt in Nederland hoog, dus het is alle hens aan dek. Muadh: "We krijgen niks cadeau. We trainen twee keer per week bij Havana en nu dus ook geregeld in Rotterdam. Dat helpt ons nog meer vooruit. We leven voor onze sport, maar dat kost niet veel moeite. Ik vind het heel normaal om goed en gezond te eten. Met uitgaan en feestjes ben ik eigenlijk ook helemaal niet bezig." Djihane: "Ik ook niet. Overgewicht draag je voor niets met je mee, dus dat is alleen maar ballast. Ik eet soms weleens iets ongezonds, maar zelfs dan met mate. Een zak chips gaat nooit in een keer leeg. Het is mijn droom om ooit mee te doen aan de Olympische Spelen. Dat kan alleen als je topfit bent."

Het drietal kijkt online en op tv veel naar internationale bokspartijen, want zeker van de groten der aarde valt veel op te steken. Ahmed ziet de meeste duels. "Ik heb verschillende favorieten, waaronder Anthony Joshua. Zijn stijl spreekt me ook aan." Vorig jaar boksten Conor McGregor en Floyd Mayweather tegen elkaar. Hoe vond het drietal het dat de Ierse MMA-vechter zich ineens toelegde op boksen? Djihane: "Het was misschien leuk voor een keertje, maar niet meer dan dat. In korte tijd kun je geen bokser van wereldniveau worden. Dat wist McGregor vooraf ook wel. Het was dan ook een kansloze missie. Meer een show, dan een duel op basis van gelijkwaardigheid." Ahmed vult aan: "Voor mij had het ook niet echt meerwaarde. Een wedstrijd tussen twee échte topboksers is veel aansprekender."

Meer berichten