Jannie viel in amper een jaar ruim 27 kilo af. (Foto: Yvonne Vogel)
Jannie viel in amper een jaar ruim 27 kilo af. (Foto: Yvonne Vogel)

Wie wil afvallen, moet slim zijn

  Sport

Sliedrecht - Dat afvallen niet gemakkelijk is, daar kunnen velen over meepraten. Met de juiste begeleiding en handvatten is het echter goed te doen, zegt gewichtsconsulente Bernadette Brus. Een zelf ontwikkelde cursus, Slim….afvallen genaamd, biedt al lange tijd positieve resultaten binnen BE THERE. Meer bewegen en andere eetgewoonten aanleren staat centraal. Op zich niets nieuws, maar de manier waarop de cursus wordt gegeven is wél verfrissend. Cursist Jannie kan dat beamen. Zij verloor in minder dan een jaar ruim 27 kilo.

Door Yvonne Vogel

Slim….afvallen duurt zolang een klant het nodig heeft. "Bewust bewegen en drie keer per dag gewoon eten is het uitgangspunt. Wat normaal eten is? Slechte gewoonten vervangen door slimmere keuzes. Achter elk gewicht zit een verhaal. Je bent nooit zomaar te dik. Iemand die elke dag de frituurpan aanzet, weet zelf ook wel dat dit niet gezond is. Maar vanuit een bepaalde gewoonte of drang is dat patroon meestal zelf niet te doorbreken. Met Slim….afvallen gaan we ook op zoek naar de reden die erachter zit. Kijk, je kan overal naar een diëtist. Die kan zeggen 'eet vanaf nu nog maar 1000 calorieën per dag'. Natuurlijk val je dan af, maar is dat slim? Op de lange termijn natuurlijk niet, want zoiets is amper vol te houden. Onze cursus is gericht op voeden in plaats van vullen. Wij schrijven geen crashdieet voor. Het gaat niet om extremen, maar om het vinden van balans. Cursisten staan bij ons ook maar een keer per maand op de weegschaal. Natuurlijk geeft dat cijfertje iets aan, maar de belangrijkste leidraad is hoe iemand zich voelt."

Jannie voelt zich in ieder geval geweldig. Een klein jaar geleden startte zij binnen BE THERE met Slim….afvallen. "Ik ga hier al ruim 20 jaar naar de fitness. Toen ik werd gediagnosticeerd met astma, raadde mijn dokter aan om af te vallen. Dat zou het hoesten en de kortademigheid kunnen verminderen. Na enige twijfel volgde ik het advies op en klopte bij Bernadette aan voor hulp. Het voelde meteen goed. Ik weet niet wat het is dat ze doet, maar het werkt. De knop was binnen no-time om. Ik heb niet gelijnd, maar andere eetgewoonten aangeleerd. Voorheen was ik een enorme snoepkont. De eerste stroopkoek vond ik net zo lekker als de laatste. Zo'n pakje was altijd zo op. En zo waren en talloze producten die ik niet kon weerstaan. Allemaal ongezonde natuurlijk. Dat resulteerde helaas wel in een gewicht van bijna 100 kilo."

Dankzij Slim….afvallen kan Jannie nu heel goed maat houden. "De kilo's vlogen er zo snel vanaf, dat mijn omgeving dacht dat ik een crashdieet volgde. Maar het tegendeel is waar. Ik heb nooit honger gehad. Bernadette rekende uit hoeveel calorieën ik per dag tot mij mocht nemen. Ik stond verbaasd over wat ik allemaal nog op een dag kon eten. En hele normale dingen hè? Gewoon volkorenbrood met kaas. En die hoeft dan heus geen 30-plus te zijn. Maar het gaan om balans en maat kunnen houden. Afgelopen Moederdag heb ik het er even lekker van genomen. En in het weekend eet ik vaak een lekkere soes. Als je de rest van de week normaal eet en trouw drie keer sport, is dat geen enkel probleem."

Jannie is in een jaar tijd een ander mens geworden. "Mijn zelfvertrouwen is toegenomen en ik heb al mijn oude kleding de deur uitgedaan. Vroeger droeg ik tenten, nu kan ik shoppen voor leuke kleding. Dat voelt heerlijk." Bernadette is trots op Jannie. "We hebben het traject onlangs afgesloten. Ze heeft het voornamelijk zelf gedaan. Met een beetje hulp zat ze al snel op de goede weg. Ze blijft trouw drie keer per week sporten bij BE THERE, dus gelukkig zie en spreek ik haar nog veelvuldig. Slim….afvallen is trouwens voor een brede doelgroep. Jongeren, moeders, mannen, mensen met een gastric bypass: iedereen kunnen wij helpen. Natuurlijk zijn er ook allerlei goede afvalboeken. Die worden veel verkocht."

"Toch blijkt dat zelf lezen minder impact heeft dan sparren met een gewichtsconsulent. Met de cursus bieden we alle informatie behapbaar aan, desnoods aan de hand van zo'n afvalboek. Wij bieden hulp op maat. Dat werkt echt het beste."

Meer berichten