Foto: Yvonne Vogel

Zaterdag: Healthfit voor Kika

  Sport

Sliedrecht - Maarten van der Weijden haalde onlangs miljoenen op voor kankeronderzoek, door in 55 uur ruim 163 kilometer te zwemmen. Zo rigoureus pakt de 17-jarige Sander het in Sliedrecht niet aan, maar ook hij heeft een mooi evenement georganiseerd om geld op te halen voor het goede doel. Waar de Olympisch kampioen op zijn negentiende genas van acute leukemie, overwon Sander de hersentumor die op zijn zesde bij hem werd ontdekt. Met Healthfest, komende zaterdag van 10.00 uur tot 12.00 uur bij Sport Fysiek aan de Molendijk, hoopt hij op zoveel mogelijk donaties voor KiKa.

Door Yvonne Vogel

Samen met Yanick en Isil, twee stagiairs van Sport Fysiek, vatte Sander, die twee avonden per week bij de sportschool werkt, het plan op om een evenement te organiseren. "Toen ik als klein jongetje een hersentumor bleek te hebben, had dat grote impact op het gezin. Zelf kreeg ik er vanwege mijn jonge leeftijd niet alles van mee. Je verblijft natuurlijk liever niet in het ziekenhuis, maar die periode was niet continu vervelend. Dat komt vanwege alle goede zorgen van het personeel en de inzet van onder meer CliniClowns. Zeker toen ik niet lang na mijn eerste operatie voor de tweede keer een hersentumor bleek te hebben en opnieuw moest leren eten, praten en lopen was het heel fijn om in zulke goede handen te zijn. Die dankbaarheid had ik al, maar nu wil ik er met Healthfest ook concreet iets mee doen."

Vrijwillige donatie

Iedereen die zaterdag komt sporten, mag een vrijwillige donatie doen voor KiKa. Onder meer spinning, kickboksen en dans staan 's ochtends op het programma, net als presentaties over personal training en voeding. "Ik weet als geen ander dat gezondheid geen vanzelfsprekendheid is. Ik ben heel blij dat ik weer de vrijheid heb om te sporten als ik dat wil. Sinds 2016 ben ik serieus met voeding en beweging bezig. Ik begon te fitnessen, omdat ik een toekomst bij de marine voor me zag. Dan moet je natuurlijk wel eerst slagen voor de fysieke tests. De opleiding bleek uiteindelijk toch niet bij mij te passen, maar ik werd wel gegrepen door fitness. Daarom doe ik nu een opleiding tot fitnesstrainer en personal trainer. Sporten heeft mij ten goede veranderd. Vroeger was ik onzeker, nu zelfverzekerd. Vanwege mijn ziekte was ik vroeger een tijdlang dik vanwege de sondevoeding en medicijnen en daarna heel dun. Ik doe nu iedere dag mijn best om mijn lichaam in shape te houden. Over twee jaar wil ik meedoen aan een bodybuildwedstrijd die jaarlijks wordt gehouden en ook KiKa als goede doel heeft. Ik heb een hele andere levensstijl dan voorheen. Ik sport veel en eet gezond: pasta, kip, kwark. Mijn moeder moet veel meer boodschappen doen. Af en toe veroorloof ik mij nog wel iets ongezonds. Pizza is de grootste valkuil. Staat dat 's avonds op het menu, dan compenseer ik dat overdag door extra gezond te eten, voor de juiste balans." Sander zit lekker in zijn vel en hoopt dat de actie van zaterdag een mooi bedrag voor KiKa oplevert. "Jaarlijks krijgen ruim 550 kinderen in Nederland kanker. Op dit moment geneest 75 procent van deze kinderen. Dat moet en dat kán beter. Iedereen kent waarschijnlijk wel iemand met kanker. Het komt in bijna alle families voor. Door zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek en ondersteuning lukt het hopelijk ooit om die rotziekte de wereld uit te krijgen." Zie www.sport-fysiek.nl.

Kika

KiKa werft fondsen voor vernieuwend onderzoek en andere activiteiten op het gebied van kinderkanker, gericht op minder pijn tijdens behandelingen, meer genezing en een hogere kwaliteit van leven op latere leeftijd. Daarnaast richt KiKa zich op het geven van voorlichting over kinderkanker.

Meer berichten