Foto:

'Padel is echt heel leuk!'

  Sport

Sliedrecht - In maart werd bij SLTC een padelbaan aangelegd, met de hoop op meer leden. Driekwart jaar later is de conclusie echter dat de toevoeging van het aanbod niet tot meer drukte bij de Sliedrechtse tennisvereniging heeft geleid. "Het is flink teleurstellend," windt voorzitter Wiek van Gelder er geen doekjes om. "We hadden er meer van verwacht, zeker ook omdat andere tennisverenigingen in Nederland door padel wel een groter ledenbestand hebben gekregen. Maar we geven niet op. Wie eenmaal met de sport in aanraking komt, is razend enthousiast." Dat beaamt Patrick Boogaard, die eens per week bij SLTC aan padel doet. "Het is écht heel leuk."

Door Yvonne Vogel

Padel is het beste uit te leggen als een kruising tussen tennis en squash. In Spanje is het, na voetbal, de tweede sport van het land. Maar in Sliedrecht wil het nog niet zo vlotten met beoefenaars. "Elders in Nederland wordt het wel populairder en bekender. Ik weet dat sommige tennisverenigingen er een jaar na aanleg van een padelbaan 50 tot 60 extra leden bij hebben gekregen. Aan zulke aantallen zat ik voor SLTC in eerste instantie niet te denken, maar het leek mij zeker mogelijk om er tussen de 10 en 30 extra leden bij te krijgen. De teller stokte echter bij drie. En dat terwijl SLTC in een straal van ruim 20 kilometer geen concurrentie heeft van andere padelbanen. De dichtstbijzijnde baan ligt in Kralingen."

Met de winter in aantocht staat alles bij SLTC even op een lager pitje, maar de voorzitter hoopt richting het voorjaar toch meer mensen te kunnen verleiden voor het spelen van een potje padel. "Wie bij ons een lidmaatschap afneemt, kan naast tennissen ook zonder extra kosten aan padel doen of beachtennissen. Die afwisseling is nooit weg."

Boogaard is iemand die inderdaad via tennis met padel in aanraking kwam bij SLTC. "Ik hoorde er enthousiaste verhalen over. 'Als spring in het veld bij het net is het ook echt iets voor jou', werd er gezegd. Toen heb ik het gewoon eens geprobeerd. Met een clubje van vier is het nu vaste prik op de woensdagavond." Zijn met tennis ontwikkelde balgevoel is een voordeel, maar padel is in veel opzichten ook een hele andere sport dan tennis. "Ten eerste is een padelracket veel kleiner. In het begin dacht ik soms vol overtuiging raak te slaan, maar dan miste ik het balletje volledig. Bovendien moet je bij padel veel meer kracht geven en dieper door de knieën. En het is in vergelijking met tennis veel intensiever. Ik had op de tennisbaan nog nooit zo hard gezweet als tijdens een potje padel. Het voordeel is wel dat je snel progressie boekt. Dat motiveert wel om ermee door te gaan."

Van Gelder: "Het is voor iedereen, van jong tot oud. Kom je er eenmaal mee in aanraking, dan ben je verkocht. Op YouTube staan geweldige padelfilmpjes. Uit het hok sprinten, snel weer naar binnen, een felle strijd om ieder punt: op het hoogste niveau gaat het er zeer fanatiek aan toe. Bij SLTC doen we het iets rustiger aan," lacht Van Gelder. Hij is serieus als het gaat om de toekomst van de club. "Ik zag padel als een reddingsboei voor SLTC. Dan is het triest om te constateren dat de toevoeging nog geen effect heeft gehad. We kunnen nog even vooruit, maar 2019 wordt een belangrijk jaar. Om het financieel allemaal te kunnen blijven bolwerken, zijn meer leden nodig." De conclusie? SLTC kan haar broek nog ophouden, maar gaat wel steeds losser zitten. "Of het in het slechtste geval einde verhaal betekent? Daar wil ik niet aan denken. We zijn nog strijdbaar."

Meer berichten