Francis Vlot biedt met Vitaal Outdoor nu ook Power Walking door de natuur.
Francis Vlot biedt met Vitaal Outdoor nu ook Power Walking door de natuur. (Foto: )

Power Walking: stevig doorlopen in de natuur

  Sport

Sliedrecht/Hardinxveld - Sinds enige tijd biedt Vitaal Outdoor in Sliedrecht en Hardinxveld-Giessendam iets nieuws aan: Power Walking. En dat is heel wat anders dan zomaar een blokje om, weet eigenaresse Francis Vlot. "Je zou misschien denken: een beetje lopen doet niet zo veel voor mijn lichaam. Maar niets is minder waar. Zeker binnen het concept van Power Walking zet het flink wat zoden aan de dijk. Bij Power Walking loop je in een stevig tempo. Reken op ongeveer 7,5 kilometer per uur. Ter vergelijking: normaal leg je met een uurtje wandelen zo'n 5 kilometer af."

Door Yvonne Vogel

"Een ander verschil is dat je bij Power Walking je armen ook veel meer gebruikt. Omdat het lichaam vrij rechtop staat tijdens de wandelingen, train je meteen je bovenlichaam. Een extra dimensie voor gevorderden zijn de spierversterkende oefeningen met een gewichtje, die tussendoor worden gedaan. Dit zorgt ervoor dat je meer vet verbrandt en een strakker figuur krijgt," legt Francis uit. Uit testen is gebleken dat mensen die aan Power Walking doen evenveel calorieën verbranden als mensen die hardlopen in een normaal tempo. Het calorieverbruik met Power Walking kan oplopen tot wel 500 calorieën per uur. "Dat klinkt aantrekkelijk en dat is het ook. Een voordeel is tevens dat deze sport totaal niet blessuregevoelig is. Het is gewoon lopen. Weliswaar op een iets andere manier dan wandelen, maar in de basis is het een heel natuurlijk iets. Daarom, merk ik, is het ook lang vol te houden. En iets voor een brede doelgroep. Waar niet iedereen het ziet zitten om te bootcampen, spreekt Power Walking bij een gevarieerd publiek tot de verbeelding, van jong tot oud."

Twee aan twee lopen

Francis wil best concreet schetsen hoe een sessie Power Walking er in de praktijk uitziet. "Het begint altijd met een warming-up, gevolgd door twee aan twee lopen. Nieuwelingen worden geholpen met het aanleren van de juiste Power Walking techniek. Tussendoor wordt er vier keer gestopt om de benen of armen te trainen of duo-oefeningen te doen. In Sliedrecht zijn vier verschillende routes samengesteld, in Hardinxveld-Giessendam zeven. Deelnemers zien hun eigen regio vaak met hele andere ogen. Soms lopen we twee straatjes achter iemands huis, waarna diegene opmerkt: 'Ik heb nooit geweten dat er hier zulke mooie natuur was.' In die zin is het ook een ontdekkingstocht." In tegenstelling tot bij bootcamp, is er bij Power Walking ook nog wel voldoende adem over om af en toe een praatje met elkaar te maken. "Hoewel niet de hoofdmoot, is het ook sociaal gezien een leuke bezigheid."

Voedingsadvies

Naast beweging is Francis ook gespecialiseerd in het geven van voedingsadvies. "Dat is gericht op meer gezondheid toevoegen binnen eetpatronen. Wat de grootste valkuilen zijn? Dat men vaak niet weet wat er allemaal in een product zit. Aan de lopende band zien we reclames voor 'gezonde tussendoortjes', die helemaal niet zo gezond zijn. Liga's, Sultana's: noem maar op. Die zitten vol met suikers. En je wil ook niet weten wat er allemaal in pakjes en zakjes zit. Uit gemak grijpen velen daarop terug. Ik probeer dan bijvoorbeeld te laten zien hoe simpel het is om bijvoorbeeld nasi te maken met eigen kruiden. Helemaal niet moeilijk en minstens zo lekker als met een pakje als basis. Dankzij zulke handreikingen probeer ik mensen op het juiste spoor te zetten."

Vijf keer per week

Vitaal Outdoor biedt Power Walking vijf keer per week aan: maandag 9.00 uur Thorbeckelaan 102 Sliedrecht, dinsdag 19.00 uur station Blauwe Zoom Hardinxveld, woensdag 19.00 uur Thorbeckelaan 102 Sliedrecht, donderdag 9.00 uur Thorbeckelaan 102 Sliedrecht en zaterdag 9.00 uur station Blauwe Zoom Hardinxveld.

Meer berichten