Evert Plugge doet sinds 2010 aan jeu de boules. Tegenwoordig wint jeu de boules vereniging De Schalm ook weleens een prijs.
Evert Plugge doet sinds 2010 aan jeu de boules. Tegenwoordig wint jeu de boules vereniging De Schalm ook weleens een prijs. (Foto: )

'Jeu de boules is heel laagdrempelig'

  Sport

Sliedrecht - Het zal voor veel Sliedrechters waarschijnlijk een vertrouwd gezicht zijn: het groepje mannen en vrouwen dat elke dinsdagmiddag tussen Overslydrecht en Elektra aan het jeu de boulen is. Als het weer het toelaat, wordt er gespeeld. Een van de deelnemers is Evert Plugge. "Mijn zwager was al lid van jeu de boulesvereniging De Schalm. Mij leek het ook wel wat. Toen ik in 2010 met vervroegd pensioen ging, ben ik eens met hem meegegaan. Eigenlijk was ik direct verkocht."

Door Yvonne Vogel

Niet alleen de sport op zich beviel hem, ook de gezellige sfeer kon bekoren. "Ik ben de eerste keren meteen op weg geholpen door andere leden. Het zijn vooral oude van dagen die aan jeu de boules doen, dat is in Sliedrecht niet anders. Voor senioren onderling is het een leuke bezigheid. We willen zo goed mogelijk presteren, maar er is zeker ook tijd voor een lolletje. Vlak voordat iemand gooit, komt er nog weleens een grappige opmerking voorbij. Dat moet kunnen." Het jeu de boulen gaat het hele jaar door. Alleen bij extreme weersomstandigheden laten de leden verstek gaan. Op dinsdagmiddag is er training, op donderdagochtend competitie. Die is momenteel in volle gang.

"Het mooie van jeu de boules is dat iedereen het kan leren. Je boekt snel progressie. De regels zijn ook eenvoudig. Het spel wordt gespeeld met twee teams. Er zijn drie varianten: tete-a-tete, doublette en triplette. Het gaat dan respectievelijk om 1, 2 of 3 spelers per team, die allemaal drie ballen krijgen. Als de but is uitgegooid, volgt de toss. Is bepaald wie er begint? Dan gaat het spel van start. De bal zo dicht mogelijk bij de but zien te gooien, dat is de kern. Wie het eerste aan de 13 punten zit, is de winnaar. Soms eindigt een potje heel saai in 13-0, maar het kan ook 13-12 worden. Dan slaat het fanatisme bij de spelers toch wel toe hoor."

Het niveau van de leden is de laatste jaren wel wat omhoog gegaan. "Sinds we lid zijn geworden van de regio, doen we mee aan toernooien in bijvoorbeeld de Alblasserwaard, Gorinchem en Puttershoek. Dat is heel vrijblijvend. De toernooien zijn meestal op zaterdag. Wie tijd en zin heeft, meldt zich aan. Zelf ben ik regelmatig van de partij. Ik vind het heel leerzaam. In het begin hadden we nooit prijs, maar de laatste tijd winnen we weleens wat. Dat maakt het extra leuk." Evert speelt buiten de vaste momenten met De Schalm ook weleens een potje jeu de boules. "Ik heb twee kleinzoons. Als ze op bezoek zijn, vragen ze ook weleens of we nog gaan jeu de boulen. Dan proberen ze te winnen van opa," lacht Evert.

Het laagdrempelige karakter van de sport vindt hij een groot voordeel. "Er is altijd wel een plek te vinden waar je kan spelen. Het wordt weleens een campingsport genoemd. Dat kun je denigrerend opvatten, maar ook als iets moois. Het is namelijk ook gewoon een leuk tijdverdrijf op vakantie. Als ik in Nederland op vakantie ga, neem ik altijd een jeu de boules set mee. Heel compact, dus je gooit het zo in de auto. Op een willekeurig vakantiepark is er altijd de ruimte om te jeu de boulen. Mijn vrouw vindt het tijdens vakanties ook leuk om mee te doen." De populariteit van jeu de boules is in Nederland onder ouderen vrij groot, maar is nog zeer bescheiden wanneer je het vergelijkt met Frankrijk. "Dat is de bakermat van het spel. "Daar vind je in elk dorpje, hoe klein ook, een jeu de boules pleintje."

Meer berichten