Elke dinsdag is er een training in De Valk.
Elke dinsdag is er een training in De Valk. (Foto: )

Bewegen voor 65-plussers bij DFC

  Sport

Sliedrecht - Naarmate we ouder worden, gaan we minder bewegen. Uit onderzoek van de Nederlandse Norm Gezond Bewegen blijkt dat in de leeftijdscategorie 65 tot 74 jaar zo'n 44 procent te weinig actief is. Bij 75-plussers ligt het percentage zelfs op bijna 54 procent. Om op oudere leeftijd toch in beweging te blijven, zijn er verschillende mogelijkheden. In Sliedrecht is er bijvoorbeeld Dames Fit Club. Het initiatief is speciaal bedoeld voor vrouwen van 65 jaar en ouder, die aan hun conditie willen werken. Teunie van den Berg is al lang lid, en vertelt graag over haar ervaringen.

Door Yvonne Vogel

Dames Fit Club bestaat al ruim 50 jaar. "Trimclub ABC werd lang geleden opgericht voor mannen. Een van die leden heeft toen voor de vrouwen Dames Fit Club opgericht. Beide clubs hingen onder de vlag van ASV Sliedrecht Sport '56. Na opheffing van ASV zijn zowel ABC als Dames Fit Club zelfstandig verder gegaan," legt Teunie uit. Inmiddels is ABC niet meer exclusief voor mannen, maar Dames Fit Club nog wel alleen voor vrouwen bedoeld.

Teunie is er sinds 1997 bij betrokken. "Elke dinsdagavond zijn we in De Valk actief bezig. Onder leiding van een professionele sportleraar doen we onder meer oefeningen om onze balans en stabiliteit te verbeteren. Dit wordt afgewisseld met spel. We hebben leden van 65 jaar, maar ook van 80 jaar. Het niveau verschilt. Maar lukt iets niet, dan sla je gewoon even over. Elke les begint met een warming-up. Daarna gaan we door naar de oefeningen. Op één been staan, badmintonnen, met de ruggen tegen elkaar gaan zitten en de ander dan al wrikkend proberen van de mat te krijgen, balspellen: van alles komt voorbij. Die variatie houdt het leuk."

Vorig jaar vond er een trainerswissel plaats. "Een sportleraar van De Sprong neemt ons nu onder zijn hoede. Hij heeft ook ervaring in de voetbalwereld. Dat merk je, vind ik. Hoe? Omdat hij ook bij Dames Fit Club in korte tijd een teamgevoel heeft weten te creëren. Het is een sociale en verbindende factor. Naast het sportieve aspect, is het sociale gedeelte natuurlijk ook van belang. Even een gesprekje in de kring, vragen stellen, een lolletje op zijn tijd: dat komt de sfeer ten goede."

Het ledenaantal is door de jaren heen gezakt, dus Teunie hoopt dat zich de komende tijd meer vrouwen aanmelden. "In 2002 waren we met 30 vrouwen, inmiddels zijn het er nog 16. Inherent aan onze leeftijd, is dat je eerder iets gaat mankeren. Is dat het geval, dan valt er nog weleens iemand af bij Dames Fit Club. Als nieuwe aanwas dan stokt, zakt automatisch het ledenaantal. Jammer, want het is juist zo van belang om op oudere leeftijd te blijven bewegen. Veel mensen van 65 jaar en ouder lopen niet meer zo hard. Terwijl bewegen juist voor nieuwe energie en een fijn gevoel zorgt." Dat weet Teunie als geen ander, want zij heeft van jongs af aan een actieve levensstijl. "Ik fietste vroeger altijd naar school. Eerst 2 kilometer heen en terug, daarna 8 kilometer. Naar mijn werk was het zelfs 12 kilometer, dat heb ik 5 jaar gedaan. Toen ik uit huis ging, werd het vanwege huishoudelijke taken een ander verhaal en begon ik met een collega mee te rijden. Toch bleef ik bewegen, op andere manieren. Middels sportclubjes bijvoorbeeld. En door te tuinieren. Daar gebruik je ook al je spieren bij. Het maakt niet uit op welke manier, áls je maar beweegt. Dat is het allerbelangrijkste. En een uurtje per week meedoen met Dames Fit Club kan ik zeker aanraden."

Kom gerust vrijblijvend langs om te kijken of mee te doen. Van april t/m oktober van 20.30 uur tot 21.30 uur in De Valk, in de overige maanden van 21.00 tot 22.00 uur. Liever vooraf meer informatie? Bel dan met Teunie via 0184-421802 of Janny Barendregt: 0184-420420.

Meer berichten