Yisha Chen. (Foto: Privé)
Yisha Chen. (Foto: Privé) (Foto: Privé)

Ondanks warmte mooie schaakprestaties op derde avond Vakantietoernooi

  Sport

SLIEDRECHT –Afgelopen donderdag was de 3e speelavond van het Vakantietoernooi van Schaakvereniging Sliedrecht. Het werd een historische avond met in totaal ondanks de tropische temperaturen weer 51 verschillende deelnemers.

Een hogedrukgebied boven het midden van Europa was de oorzaak van de historische weer­situatie in Sliedrecht. De organisatie had maatregelen getroffen door buiten borden op te zetten en spelers de mogelijkheid te bieden om zelf te kiezen of ze binnen of buiten in de warmte wilde spelen. Want dat het warm was met een graad of 38 op de thermometer is een feit. Maar de drang bij de regionale schakers om mee te kunnen spelen met het Vakantietoernooi is groot, dus die laten zich niet afschrikken door een historisch hoge temperatuur, nee sterker nog dit biedt kansen om toe te slaan!

Vorige week was de berichtgeving al duidelijk over de verrassingen die het Vakantietoernooi vaak kent. In groep 1 was vorige week Tobias Dekker de trotste koploper met een score van 100%, maar op deze historische avond wist hij geen enkele van zijn drie partijen te winnen en is daarom gelijk weer weggezakt uit de top.  Niels Mijnster deed voor het eerst mee en wist gelijk 3 partijen te winnen en nestelt zich gelijk in de top.  Ook Kees Wessels, Jorik Klein en William Gijsen deden goede zaken in blijven zicht houden op het podium. Maar zoals al eerder gememoreerd: Het kampioenschap kan bij het Vakantietoernooi nog in de laatste ronde worden beslist, want een aantal verliespartijen kan zomaar zorgen voor een vrije val op de ranglijst.     

In Groep 2 was het duidelijk dat de hitte en de daarmee samenhangende verkoelende drankjes een positief effect hebben op de schaakprestaties van Jurgen den Haan. Als een bulldozer ging hij over het bord en met 3 uit 3 scoorde Jurgen de Haan perfect. Ook organisator Martijn Stoker scoorde met 2 uit 2 goed, maar miste alle scherpte in zijn laatste partij en deed prompt een stuk in de aanbieding. Tegenstander Arjan Uittenbogaard nam dit stuk graag aan en gaf dit voordeel nooit meer weg. Met een score van 2 uit 3 doet ook Arjan een gooi naar een plek op het podium. 

In groep 3 was duidelijk merkbaar dat de deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse een weekje uit hebben kunnen rusten van het Vakantietoernooi. Jeugdspeler Robin Tenhunen liet zien dat hij zich niets aantrekt van de warmte en staat nu bovenaan in deze groep. Louis Kemper, die ook vorige week de Vierdaagse uitliep, toonde ook aan dat hij nog ijzersterk kan spelen als hij er serieus voor gaat zitten. Met een score van 2,5 uit 3 steeg hij ook met stip richting het podium. Ook in deze groep had de koploopster een zware avond. Ondanks dat zij niet verloor, maar met 2 remises en 1 overwinning moest Yisha Chen de koppositie overdragen aan Robin. Haar broer scoorde evenveel punten en blijft haar dus op de hielen zitten.   

Donderdag 1 augustus is de volgende speelavond van het Vakantietoernooi. Gelukkig weten we zeker dat het niet zo warm zal worden als afgelopen donderdag, maar spektakel en gezelligheid wederom gegarandeerd.  


 

Meer berichten