Jacqueline Advocaat gaat nog steeds op donderdagavond naar ABC en voelt zich fitter dan voorheen. (Foto: Yvonne Vogel)
Jacqueline Advocaat gaat nog steeds op donderdagavond naar ABC en voelt zich fitter dan voorheen. (Foto: Yvonne Vogel) (Foto: )

Jacqueline voelt zich veel fitter nu

  Sport

Sliedrecht - Een paar minuten na haar eerste kennismaking met trimclub ABC merkte Jacqueline Advocaat al hoe gemoedelijk de vereniging is. "Ik wist niet waar ik mijn telefoon en sleutels kon laten tijdens het sporten. 'Oh, die kun je in het rieten mandje achter de bar neerleggen', kreeg ik te horen. Geen gedoe, maar lekker laagdrempelig en op basis van vertrouwen. Eigenlijk heel kenmerkend voor alle facetten binnen ABC." Jacqueline begon vorig jaar september met de starterscursus. Van iemand die naar eigen zeggen na amper een kilometer hollen al haar tong op de knieën had hangen, veranderde ze in een vrouw die nu vrij moeiteloos 10 kilometer rent.

Door Yvonne Vogel

Een appje van een vriendin zette het allemaal in gang. "Zij had in De Merwestreek een stuk gelezen over de starterscursus. Ze vroeg zich af of het iets voor ons zou zijn. Het leek mij wel wat, dus antwoordde ik 'ja'. Dat had ze volgens mij niet helemaal aan zien komen, maar vanaf dat moment was er dus geen weg meer terug," lacht Jacqueline. En dus togen ze samen naar ABC.

"Vooraf verzin je allemaal smoesjes waarom dat joggen niet voor jou is weggelegd: weinig tijd, een iets te matige conditie, slecht weer. Aan de andere kant: ik had niets te verliezen. Dus ben ik er gewoon voor gegaan. Het had misschien ook te maken met mijn leeftijd. Ik ben nu 42 jaar en heb geen zin om op mijn vijftigste verplicht de lift te nemen om bij de HEMA te komen. Ik wil fit ouder worden. Als Bourgondiër is het belangrijk om die liefde voor lekker eten te compenseren met beweging." Daarom volgde vol goede moed het traject van 10 weken.

"Wat mij meteen opviel was de goede begeleiding en de stapsgewijze opbouw van de cursus. En de saamhorigheid. Het rennen in groepsverband hielp mij enorm. Voorheen probeerde ik zelf weleens een rondje over de dijk te hollen, maar dat hield ik nooit lang vol. Ik zag dan die eindeloze weg voor me, en dat ontmoedigde. In de groep van de starterscursus behoorde ik tot de middenmoot. Om mij heen zag ik alleen maar benen. Dat maakte het makkelijker. Bovendien kon ik mee met de cadans van de groep. Niemand laat elkaar in de steek. Gelukkig, want daar was ik na de trainingen achter de korfbalvelden en de rondjes bij de ijsbaan wel wat huiverig voor. Ik dacht: 'Straks gaan we echt de weg op en misschien raak ik dan de hele groep wel kwijt. Zal je zien dat ik nog in de Koningsweer loop en de rest al bij de Deltalaan is.' Maar die zorg was ongegrond. De gehele starterscursus voelde als een teamsport. Iedereen sleept elkaar er doorheen en niemand blijft achter."

Een mooi moment was ook de Bolderloop, waar de deelnemers van de starterscursus traditiegetrouw naartoe werken. "Lopers kunnen dan kiezen om een afstand van 6 of 10 kilometer af te leggen. Ik heb voor de eerste afstand gekozen. Heel bijzonder, had ik ineens een startnummer en publiek langs de route. Dat voelde wel heel professioneel! Daar liep ik, die drie maanden eerder nog geen 10 minuten kon rennen, ineens vrij eenvoudig een afstand van 6 kilometer."

En daar eindigde het niet voor Jacqueline. Ze gaat nog steeds bijna elke donderdagavond naar ABC. "Joggen zit nu in mijn systeem, het hele jaar door. Tegenwoordig loop ik ook 10 kilometer. Gek genoeg was de stap van 6 naar 10 kilometer gevoelsmatig heel klein. Ik hou het goed bij, loop ook regelmatig 5 kilometer met mijn zoon, en voel mij iets fitter dan voorheen."

"Ik heb dankzij de starterscursus mijn grenzen verlegd. En sommige buurvrouwen geïnspireerd om ook te gaan rennen. We hebben onlangs nog meegedaan aan een Ladies Run. Het is niet mijn ambitie een halve marathon te lopen. Met de afstanden die ik nu haal, ben ik tevreden." Meer info: info@trimclubabc.nl.

Meer berichten