Logo demerwestreek.nl


Gerda Brouwer is voorzitter van Vrouwen van Nu Sliedrecht. (Foto's: Privé)
Gerda Brouwer is voorzitter van Vrouwen van Nu Sliedrecht. (Foto's: Privé)

'Ik voelde me gelijk welkom'

  Verenigingen

Sliedrecht - Jezelf thuis voelen: dat is de rode draag bij de verenging Vrouwen van Nu afdeling Sliedrecht. De dames ondernemen allerlei activiteiten met elkaar – van fietstochten en dagjes weg tot en met gezellig knutselen met elkaar. Tijdens de zomerstop zitten de vrouwen niet stil. Zo zorgt het bestuur voor het nieuwe programmaboekje, waar heel wat tijd in gaat zitten voor het bij de dames op de deurmat valt.

Door Eline Lohman

De club is een afdeling van de landelijke vereniging Vrouwen van Nu, de grootste vrouwenorganisatie van Nederland met in totaal 47.500 leden, verdeeld over maar liefst 550 afdelingen. De afdeling Sliedrecht heeft ruim 100 leden en is in maart 1954 opgericht en daarmee bestaat de vereniging al meer dan 60 jaar. Voor een bedrag van € 50,50 per jaar krijgen de leden niet alleen zes keer per jaar het ledenblad, maar kunnen zij ook nog eens genieten van allerlei leuke uitjes.

Gevarieerd programma

De tweede dinsdag van de maand is de ledenavond met een spreker, een workshop, toneelstukje of een zanggroep. "Het bestuur probeert elk jaar weer een leuk gevarieerd programma aan te bieden," vertelt voorzitter Gerda Brouwer. "De leden zijn dames in de leeftijd van ongeveer 55  tot 85 jaar. Wij beginnen ons nieuwe seizoen altijd in september en eindigen in april. In de zomerstop, zorgt het bestuur voor het nieuwe boekje. Dat is altijd veel werk om te maken. De dames krijgen dit in juli in de brievenbus. Hierin kunnen zij het nieuwe programma zien. In de lente en de zomer, van mei tot en met augustus vergadert alleen het bestuur, als dat nodig is."

Thuis voelen

Bijna drie jaar geleden kwam Gerda bij de club en ze zou er niet meer weg willen. "Het leuke aan de club is dat je jezelf thuis voelt. Die ervaring had ik toen ik bijna drie jaar geleden daar terecht kwam. Via via had ik gevraagd of ik eens mee mocht fietsen met Vrouwen van Nu Sliedrecht, want dan hoefde ik niet alleen. Dat was gelijk goed en ook toen voelde ik mij welkom. Na een paar maanden was ik eens een avond gaan kijken bij de Vrouwen van Nu en het sprak me direct aan."

Maar de betrokkenheid ging nog verder, want een bestuursfunctie lag op de loer voor Gerda. "In december vroeg de voormalige voorzitter mij of ik haar op wilde volgen. Ik vroeg me af of ik dat wel kon… Ik heb toen een paar vergaderingen bij gewoond en zo is het gekomen dat ik toch voorzitter ben gaan worden. En ik vind het erg leuk. Wij hebben een heel gezellig bestuur. We vergaderen meestal een paar dagen na onze avond, die wij dezelfde week gehad hebben. Het bestuur heeft allemaal een eigen taak – we hebben een secretaris, penningmeester, ledenadministratie en een webmaster en ik ben dan de voorzitter. Uiteraard helpen wij elkaar waar nodig is. Ikzelf maak voor de avond een kleine speech, heet de dames welkom en wissel de nieuwtjes uit met de vrouwen. We hebben oog voor elkaar, spreken ons uit op bijeenkomsten, reizen en excursies. Samen met de afdeling in Hardinxveld-Giessendam organiseren wij gezamenlijke reisjes om zo de reisjes zo voordelig mogelijk te houden en een bus vol te krijgen."

Fietsclub

De afdeling Vrouwen van Nu Sliedrecht is onderdeel  van regio twee, samen met de afdelingen Hardinxveld-Giessendam, Hoornaar, Lexmond,  Meerkerk, Nieuw-Lekkerland en Hoogblokland. Met elkaar wordt er ieder jaar een streekmiddag gehouden,  waar alle afdelingen van regio twee voor uitgenodigd worden. Maar er is meer, want er is ook nog een fietsclub. Gerda: "Elke eerste donderdag van de maand gaan we samen fietsen. Zo komen we in beweging en kunnen we genieten van de natuur. In de maanden november, december, januari februari en maart houden we een winterstop."

De fietsclub start op de Stationsweg bij de katholieke kerk om 13.00 uur. "We proberen zoveel mogelijk variatie in de tochten aan te brengen en ongeveer 25 kilometer te fietsen. Sinds kort hebben wij iemand die de routes van te voren uitzet, want deze mevrouw vindt dit leuk om te doen. Als alle dames er zijn, dan zijn  wij met 17 dames en drinken onderweg ergens koffie/thee."

Welkom

Vrouwen van Nu heeft als missie om met de kracht van vrouwen de leefomgeving te versterken. De vereniging heeft geen politieke of religieuze kleur. Elke vrouw is welkom.  Wie een avond wil bijwonen kan dat doen voor vijf euro. Als diegene daarna lid wordt, krijg ze de vijf euro terug. Zie ook http://vrouwenvannu.nl/sliedrecht.
 

Reageer als eerste
Meer berichten